Vidám cérna díszek

Gyerekkoromban sokszor készítettem ezt az egyszerű, pár perc alatt megvalósítható vidám kis díszt. Már sok éve, hogy az utolsót megcsináltam, de a közelgő tavasz hatására újból elővettem a régi emlékek közül. Minap leültem az asztalhoz, és közel egy tucat meg is született. 🙂
Többféleképpen felhasználhatjuk, fellógathatjuk önmagában a lámpára, vagy a szekrény fogantyújára, de egy vidám füzért is összerakhatunk több darabból. A gyerekeket is bátran bevonhatjuk a munkálatokba, biztosan tetszeni fog nekik is!

cérna dísz

Csupán néhány hétköznapi, otthon is megtalálható hozzávalóra lesz szükségünk:
– különböző színű fonal (lehet egyszínű vagy színátmenetes is)
– fogpiszkáló
– olló

A lépések a következők:

1. Elsőként tegyünk egymás mellé két fogpiszkálót, és a közepénél kössünk a fonalból egy csomót rá.
2. Ha ez megvan, egyszer-kétszer a fonalat még tekerjük át rajta, hogy stabilabb legyen.
3. Ezután az egyik fogpiszkálót fordítsuk ki, hogy egy pluszjelet kapjunk.
4. Majd a két fogpiszkáló találkozásánál átlósan, mindkét irányban tekerjük át néhányszor a fonalat. Ez is a jobb tartást biztosítja.
5-6-7-8. Ha ezzel is megvagyunk, kezdjük el a képeken látható módon tekerni a fonalat a fogpiszkálókra. Az elején néha meg kell igazítani a fogpiszkálókat, hogy az egyenletes merőleges állás megmaradjon.
9. Tekerjük a fonalat addig, amíg már csak egy pici lóg ki a fogpiszkálók végeiből. (De hamarabb is abbahagyhatjuk.)
10. Az egyik végénél kössük el a fonalat, a felesleget pedig vágjuk le. Ha szeretnénk felakasztani, kössünk rá egy hurkot.

cérna dísz készítése

Tipp: Ha több, különböző színű fonalunk is van, készíthetünk akár 3-4 színűt is úgy, hogy a fonalak végeit összekötjük, és így folytatjuk tovább a tekerést.

Oszd meg az ismerőseiddel is!