Textil díszítése decoupage technikával

A decoupage, vagy más néven szalvéta technika segítségével az egyszerű, hétköznapi tárgyakat teljesen új életre keltheted, más szerepbe bújtathatod őket. Leggyakrabban fára és üvegre készülnek el a decoupage képek, de más anyagokon is alkalmazható ez a technika, mint fém, műanyag vagy textil. Ebben a bejegyzésemben a textilre való alkalmazását mutatom be neked, melyen szintén nagyon jól mutatnak a szalvétaminták. 🙂

decoupage technika textilre

A decoupage technikát textilre való elkészítését a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükséged lesz:

– lenvászon/pamutvászon anyag
– mintás szalvéta
– decoupage ragasztó textilre
– puha sörtéjű ecset
– olló

Elkészítés:

decoupage technika textilre

1. Ha apró mintás szalvétával dolgozol, a mintákat vágd ki ollóval, vagy óvatosan tépkedd körbe. Szedd szét a réteget. A legfelső, színes rétegre lesz szükséged.

2. A textil alá – vagy ha vászontáskára dolgozol, a két réteg közé – tegyél egy kartondarabot, vagy genotermet, zacskót. A ragasztó átáztatja a textilt, és ha ez a lépés kimarad, összeragadhat az anyag, vagy hozzáragadhat az asztalhoz.

3. Tetszés szerint rendezd el a mintákat az anyagra. Ha ez sikerült, a minta alatt kend be ragasztóval az anyagot, majd az ujjaiddal óvatosan simítsd rá a szalvétát. Vastag rétegben kend át a szalvétát ragasztóval.

4. hagyd megszáradni, hajszárítóval rásegíthetsz a száradásra, de ne forró levegővel, hanem langyossal. Közben pedig figyelj az anyag alá helyezett kartonra vagy zacskóra, mert ahogy szárad a ragasztó, hozzáragadhat a textil, és nem tudod szépen eltávolítani. Szárítás közben néha mozgasd meg, távolítsd olykor egymástól őket.

5. Ha megszáradt, vasalóval fixálhatod, és így moshatóvá válik. De fontos, hogy langyos vízben, áztasd, kezeiddel finoman nyomkodd az anyagot. Mosógépben nem javaslom a mosását. A fixáláshoz tegyél sütőpapírt a minta tetejére, és alá, majd a vasaló pamut fokozatán – legkisebb hőfokon – néhányszor simítsd át a mintát.

Oszd meg az ismerőseiddel is!