Tanuljuk együtt a szépírást: Színek, díszítőelemek, árnyékolás – 3. rész

Színek, díszítőelemek, árnyékolás. A kalligráfia remek kiegészítői, melyek segítségével élettel telibbé teheted írásodat. Hiszen a szépírás nem csupán fekete és fehér. 🙂 Ezek használatával még könnyebben kialakíthatod saját írásstílusodat, és még egyedibbé teheted szövegeidet. Felhasználási lehetőségeik száma végtelen, hiszen mind a színek, mind pedig a díszítőelemek kínálata hihetetlenül óriási, nem beszélve az árnyékolás különlegességéről. Természetesen azért nem mindegy, hogy ezeket az elemeket miként használjuk, hogyan párosítsuk a tökéletes végeredmény érdekében. Így most ezekre térek ki bejegyzésemben.

Színek:

Magát az írásunkat elkészíthetjük különböző színekkel, vagy hagyhatjuk egyszínűre, és a környezetét dobjuk fel velük. Néhány alapszabály erre is vonatkozik, hogy melyik szín melyikkel mutat igazán jól. Nem mindegy, hogy milyen színeket rakunk egymás mellé, mert a végeredmény igen kusza lehet.

Ehhez remek segítség a 12 osztatú színkör. Ez egy igazán nagy segítség azoknak, akik nem igazán tudják ízlésesen összepárosítani a színeket, ahogy ez nekem is sokszor problémát jelent. Nekem ez a kör óriási segítség, így bátran merem ajánlani neked is. A színkörben elhelyezkedő színek logikusan vannak elhelyezve, melyek összepárosításához is találhatsz többféle segítséget az interneten.

ecsetfilces kalligráfia

Egyszerű példa: Válassz egy főszínt a körről, és használd mellé világosabb és/vagy sötétebb árnyalatait.

Sötétkék – középkék – világoskék
Sötétzöld – középzöld – világoszöld
Narancssárga – barack – citromsárga

Díszítőelemek:

Írásodat számtalan díszítőelemmel dekorálhatod. Magukat a betűket is feldíszítheted és/vagy a környezetét is.
Ennek szemléltetésére fekete ecsetfilccel készítettem példát. A szöveg egyes betűit hurkokkal díszítettem, illetve a környezetébe készítettem néhány hurkot, és leveles faágat:

modern kalligráfia

Díszítőmotívumokra is szintén találhatsz nagyon sok ötletet az interneten.

Színek + díszítőelemek:

A színeket kombinálhatod díszítőelemekkel vagy fordítva. 🙂 Ez már egy még érdekesebb vegyítése a írásod különlegesebbé tételéhez. Ezek harmonikus párosításához is sokféle ötletet találsz az interneten, melyekből ihletet nyerhetsz.

Egyik nagy kedvencem a képen látható virágfüzér, közepén 1-2 szóval. A színek használatában a 12 osztatú színkört hívtam segítségemül, így a kék és a narancssárga színeket választottam, illetve mindegyiknek 1-1 világosabb árnyalatát. Plusz, mivel virágfüzér, így 3-féle zöld színnel készítettem el a kis leveleket:

kalligráfia

És még egy példa a kombinálásra:

modern kalligráfia

Árnyékolás:

A színek és a díszítőelemek mellett árnyékolással is díszítheted írásaidat. A legegyszerűbb talán egy szürke színű ecsetfilcet használni hozzá. Árnyékolni több irányba is tudsz. A szövegtől jobbra vagy balra, illetve föléje vagy alája is elkészítheted. Az elején szerintem a szövegtől jobbra az egyszerűbb megrajzolni az árnyékot.

Tulajdonképpen az árnyékolás olyan, mintha újra leírnád a szöveget, csak kicsit jobbra eltolva az eredetitől. Nekem ez a tipp sokat segített, de persze kell még a gyakorlás. 🙂

kalligráfia árnyékolás

Árnyékolni természetesen nemcsak szürke színnel lehet, hanem például egy sötétebb szín világosabb árnyalatával is.

Sötétkék – világoskék
Sötétzöld – világoszöld
Narancssárga – barack

Jópofa példa az árnyékolásra:

kalligráfia

Színek + díszítőelemek + árnyékolás:

Ráadásként ezt a hármat kombinálni is tudod. Az egyszerű szabályokat betartva nagyon különleges és érdekes végeredményt kaphatsz:

ecsetfilces kalligráfia

A lehetőségek tárháza végtelen, csak a saját fantáziád szabhat határt.
Ahogy a korábbiakban, itt is nagyon fontos a GYAKORLÁS! Hiszen enélkül nem tudsz olyan gyorsan fejlődni, ahogy szeretnél. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!