Tanuljuk együtt a szépírást: Mártogatós toll használata – 5. rész

A modern, ecsetfilc mellett szerintem mindenképp érdemes megismerkedned a hagyományos, mártogatós tollal is. A klasszikus kalligráf betűket ezzel az eszközzel írták régen, de ma is sok művész használja egy-egy műve megalkotásához. Nagyon izgalmas kis eszköz, mely használata biztosan új élményekkel gazdagíthat téged is. 🙂

Felépítése:

Két részből áll, egy tollszárból és egy tollhegyből.

Tollszár:

Tollszárakból egyenes, illetve ferde kivitelezésűvel is találkozhatsz. Íráskor hasonló a két eszköz “viselkedése”, de én úgy tapasztaltam, hogy a ferde tollszárral kicsit könnyebb a betűket megformálni. Valószínűleg azért, mert jobban látni a betűket, ahogy leírom őket, nem takarom ki a tollszárral és a kezemmel. De természetesen az egyenes tollszár is tökéletes.

mártogatós toll

Tollhegy:

Fémből készülnek, és többféle méretűvel, illetve kialakításúval találkozhatsz. Ezeknek például abban van jelentőségük, hogy mennyi tinta tud rájuk tapadni, és milyen gyakran kell újramártani a tintába.

Összeillesztésük egyszerű, a tollszár végébe kell belecsúsztatni a tollhegyet addig, amíg stabilan, fixen nem áll meg.

A legtöbb tollhegy úgy van kialakítva, hogy a végük középen be van vágva, így mikor írás közben nyomást helyezel rá, ketté válik.

Fontos tudni, hogy léteznek olyan tollszárak, melyek univerzálisak, és szinte minden tollhegy jó hozzá. Viszont vannak olyan tollszárak, melyekhez csak a gyártó által javallott tollhegyek használhatóak.

Tinta:

Manapság a hagyományos fekete és kék mellett számtalan szín és kiszerelés közül tudsz választani, hogy írásod még inkább téged, a saját stílusodat tükrözhesse.

Megfelelő papír:

Mártogatós toll esetében nem mindegy, hogy milyen papíron dolgozol. A sima fénymásolópapír sajnos nem az igazi ehhez az íróeszközhöz, ugyanis nem szívja magába a tintát, hanem szétfolyik rajta. Ezért érdemes sima felületű, melegen préselt papírlapokat beszerezned. Ezek többféle méretben és kiszerelésben kaphatóak.
A fénymásolópapír esetleg arra jó lehet, hogy az alapokat begyakorolhasd.

Használata:

A tollhegyet minden írás előtt – így a legelső alkalomkor is, mivel a gyártás során olajmaradványok maradhatnak rajta – nagyon fontos megtisztítani az esetleges tintamaradványoktól és más, rárakódott szennyeződéstől. Ha a tisztítás elmarad, a tinta nem fog jól rátapadni, és nem tudunk szépen, folyamatosan írni.

hagyományos kalligráfia

A tisztítás után mártsd bele a tollhegyet a tintába, és kezdheted is az írást. Érdemes lassú mozgással írni, hogy szép, formásak legyenek a betűk. Szerintem nagyon izgalmas, ahogy kirajzolódnak a betűk, és plusz érdekesség, ahogy a tollhegy serceg a papíron. 🙂

Mindenképp azt javaslom, hogy ha lesz rá alkalmad, mindenképp próbáld ki ezt a különleges íróeszközt! 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!