Tanuljuk együtt a szépírást: Hogyan segíthetsz magadon? – 2. rész

A “Tanuljuk együtt a szépírást” előző részében megismerkedtünk a kalligráfiával, a szépírással, a különféle íróeszközökkel – azon belül is az ecsetfilccel közelebbről -, és az alap lépésekkel. Most pedig a sorozat második részéhez, melyben olyan praktikákat és tippeket mutatok neked, melyekkel megkönnyítheted a tanulási és gyakorlási folyamatokat. Mindegyik egyszerű lesz, de nagyon-nagyon hasznosak. Érdemes őket nemcsak kipróbálni, hanem rendszeresen használni is. 🙂

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Egy teljesen üres papírra elég nehéz egyenesen írni, és szépen megformálni a betűket.
Viszont két nagyszerű megoldás létezik:

  • Az egyik ilyen a pontozott füzet, mely amellett, hogy remekül kíméli az ecsetfilc hegyét, segít abban is, hogy egyenesen tudd megírni a szavaidat, mondataidat, és szép, kerek betűket alkothass. De ha biztosabbra szeretnél menni, egy vonalzóval és ceruzával a pontok mentén meg is húzhatod a segédvonalakat. Így méricskélni sem kell, csak beállítani a vonalzót egyenesre, és már húzhatod is a vonalat.

markertömb

  • A másik lehetőség, hogy egy sima, A/4-es fénymásolópapírt bevonalkázol. Én a hasábokat 8-8 mm vastagságúra csináltam, de lehet ennél kisebb vagy nagyobb is. Én úgy tapasztaltam, hogy kezdetben, ez szuper méret a betűk megformáláshoz.

kalligráf gyakorlólap

A vonalkázás mellett, pedig ferde vonalakat is behúzhatsz, így nem csak egyenes lesz az írásod, hanem a dőlésszöge is megfelelő lesz. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy a ferde vonalak 65°-os dőlésűek legyenek. Szerintem ebben lehet egy pici rugalmasság, kicsivel több vagy kevesebb is lehet, attól függően, hogy mennyire dőlt betűket szeretnél írni. Ezt egy szögmérővel egyszerűen elkészítheted.

Sablon a gyakorláshoz:

gyakorlólap kalligráfiához

DE! Mielőtt nekilátnál az írásnak, szerintem mindenképp érdemes bemelegíteni előtte. Néhány vékony-vastag vonal, föl-le hurok elkészítésével remekül felidézhetik az izmaid a már eddig tanultakat, és így magabiztosabban láthatsz neki a betűk, és szavak megformálásához.

kalligráfia gyakorlás

Ha pedig még biztosabbra szeretnél menni az írásoddal kapcsolatban, amit még a profik is rendszeresen alkalmaznak!, egy ceruzával halványan előírhatod a szavakat. Így biztosan egyforma méretűek lesznek, és térben is könnyebben el tudod helyezni a szövegedet. Ha például középre szeretnél felírni valamit, a ceruzával, könnyebben el tudod helyezni a betűket, hogy hol is legyenek a lapon pontosan. Ha nem vagy megelégedve az eredménnyel, egyszerűen ki tudod javítani. Viszont ha egyből ecsetfilccel írsz, azt már sajnos nem tudod kijavítani.

kalligráfia gyakorlás

A gyakorló motívumok után, az ábécé betűit írd fel a gyakorlólapodra ceruzával, valamint a számokat 1-től 10-ig, hisz számokkal is fogsz majd dolgozni. 🙂
Ha ezzel meg vagy, írd át az ecsetfilccel a betűket, és számokat, ahogy az előző részben tanultuk: Fölfelé haladva (tőled távolodva) kicsit érintsd hozzá a filc hegyét a papírhoz, lefelé haladva (magadhoz közelítve) pedig kicsit jobban nyomd rá az filc hegyét a papírra. Mind a kisbetűket, mind a nagybetűket érdemes felírnod.
Én személy szerint a nagybetűktől tartani szoktam, számomra kicsit nehezebbnek tűnnek, mint a kisbetűk. De a sok gyakorlás majd ezen is segít. 🙂

kalligráfia gyakorlás

Az ábécé felírása pedig amellett, hogy remek gyakorlat, puskaként szolgálhat neked. Mikor már úgy érzed, hogy sikerült begyakorolnod a betűket, írj le rövidebb, hosszabb szavakat, akár mondatokat is. Tedd magadhoz közel az ábécédet, és így könnyedén le tudod másolni, hogy egy-egy betűnek hogyan is kell kinéznie.

A fent említett tippek szerintem mind egytől-egyig nagyon hasznosak, sokat segíthetnek a fejlődésünkben. 🙂 És természetesen a sok-sok gyakorlás! Hisz ezt a különleges írásmódot a rengeteg gyakorlással lehet a legjobban és leghamarabb elsajátítani. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!