Tanuljuk együtt a szépírást: Az alapok – 1. rész

Hosszú ideje szemezgettem már a kalligráfiával, a díszes, folyó kézírással. Többször neki is láttam, de kis idő elteltével félretettem az egészet. Viszont most elhatároztam, hogy elmélyedek ebben a fantasztikus, és igazán sokrétű világban. Remélem te is velem tartasz ebben a csodálatos utazásban, és együtt sajátítjuk el a szépírás fortélyait. 🙂

De mielőtt bármibe is belevágnánk. Miért is lehet jó neked, ha elsajátítod a szépírás képességét?

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Én úgy gondolom, hogy megtanulásával egy olyan készséghez juthatsz, mely egész életedben elkísér, és nemcsak különleges alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is segítségedre lehet. Leggyakrabban üdvözlőlapok, meghívók, plakátok készítését hozzák fel példának a legtöbb helyen. Viszont szerintem ennél sokkal több:

Alkalmazásával a szürkeségbe színt vihetsz!

Néhány egyszerű példa:

– Szobád hangulatát igazán különlegessé teheted, ha van egy kedvenc szavad, kifejezésed vagy idézeted, melyet a szépírás segítségével felírhatsz a szobád egyik falára. Így mindig szemed előtt lesz, ami számodra fontos.
– Kis üzeneteidet is megírhatod ezzel a technikával, melyeket valamelyik családtagodnak vagy párodnak szánsz, hogy mit ne felejtsen el, vagy ha egyszerűen csak Szép napot! szeretnél neki kívánni. Ezzel még személyesebbé teheted a gondolataidat, és téged tükröznek a leírt betűk és szavak.
– Ha irodán dolgozol, és olykor előadásokat kell tartanod, prezentációd címét ezzel az írásmóddal is felírhatod. Így még egyedibbé teheted az előadást, és új színt vihetsz ebbe a feladatba. A kollégáid szemei pedig biztosan megakadnak a csodás betűiden.
– Ha pedig még iskolába jársz, füzeteidre a nevedet, és a tantárgyakat is felírhatod kalligráf betűkkel. Így az iskolai időszakot kicsit feldobhatod, és mosolyt csalhat az arcodra, mikor ránézel a gyöngybetűidre.

modern kalligráfia

Egy kis ismertető a kalligráfiáról:

Tulajdonképpen hagyományos kalligráfiát és modern kalligráfiát különböztethetünk meg.
(A modern kalligráfián belül pedig álkalligráfiával is találkozhatunk, erre majd egy későbbi bejegyzésemben bővebben ki fogok térni.)

Elég nagy az átfedés a két kalligráfia között, viszont azért különbségek is vannak. Ami közös bennünk, hogy mindkét esetben vannak alapszabályok, melyeket be kell tartani ahhoz, hogy a kívánt végeredményt kapjuk.
Szerintem úgy lehetne megfogalmazni, hogy ezeket az alapszabályokat – betűk alakja, mérete, távolsága, dőlésszöge – a hagyományos kalligráfiában szigorúan be kell tartani, míg a modern kalligráfiában kicsit lazábbra engedhetjük a gyeplőt, szabadabb kezet kapunk a betűk, szövegek megformálásában.

Eszközhasználat:

A hagyományos kalligráfiát mártogatós tollal vagy töltőtollal készítik.
A mártogatós toll egy tollszárból, és egy fém tollhegyből áll, mely cserélhető, ugyanis többfajta tollhegy is létezik. A töltőtoll ugyanúgy egy tollszárból, és egy fém tollhegyből áll, viszont ha elfogy a tinta, a toll testébe újra tudunk tölteni.

mártogatós toll

A modern kalligráfiában is használhatóak ezek az eszközök, de megalkották az ecsetfilceket, melyekkel ugyanúgy létrehozhatjuk a kalligráf betűket, mint a hagyományosabb eszközökkel. Az ecsetfilc hegye rugalmas és hajlékony, ezáltal könnyedén megvalósíthatjuk a vékony-vastag vonalak váltakozását.
Az ecsetfilcek különböző színekben, illetve hegymérettel kaphatóak. Rövid és hosszú hegyűvel is találkozhatunk a boltok polcain.

Én elsőként az ecsetfilces kalligráfia technikáját szeretném elsajátítani veletek, így most erre az eszközre térek ki jobban.

Fontos tudni, hogy a rövidebb hegyű ecsetfilccel a kisebb méretű betűket tudjuk egyszerűbben megformálni, míg a hosszabb hegyűvel a nagyobb méretű betűket.
Kezdőknek inkább a rövidebb hegyű ecsetfilc javasolt, ezt én is így tapasztaltam. Kezdetben egyszerűbb vele bánni, míg rá nem érzünk a dolog ízére. 🙂
Márkából egyre több van, mint Tombow, Pentel, ICO, Faber-Castell, Karin brushmarker stb.
Én személy szerint kezdetben, és kezdőknek a Pentel Touch Sign Pen fekete színű ecsetfilcét javaslom, de a Tombow Fudenosuke fekete színű ecsetfilce is jó választás.

Ecsetfilcet kreatív hobby boltban, művészellátó boltban vásárolhatsz, vagy olyan webshopról tudsz rendelni, mely ezek forgalmazásával (is) foglalkozik.

kalligráfia eszközök

Papírhasználat:

A mártogatós toll, a töltőtoll és az ecsetfilc alkalmazásához gyártott lapokat, füzeteket is beszerezhetsz. Ezeket általában marker tömb megnevezéssel tudsz kérni kreatív hobby, művészellátó boltban. Ezek a lapok extra sima felületűek, és savmentesek, melyek hosszabb ideig segítenek az íróeszközök hegyeit megóvni a károsodástól. Recés, nyomott mintájú papírlapokra is lehet velük írni, viszont számolni kell azzal, hogy így élettartamuk lerövidül.

Ezek a papírlapok különböző árkategóriájúak, így kezdetben nem feltétlen muszáj beszerezni. Az első lépések megtételéhez elegendő egy sima, fehér A/4-es fénymásolópapír is.

Alapszabályok:

Fontos, hogy először is kényelembe helyezd magad, a hátad tartsd egyenesen, az ecsetfilcet pedig kényelmesen tartsd a kezedben. Ezt írás közben fogod kitapasztalni, hogy neked hogyan áll jobban kézre az íróeszköz. A lényeg, hogy az írás befejeztével nem fájhat a kezed, mert az azt jelenti, hogy nem sikerült még megtalálnod a megfelelő pozíciót.

A vékony-vastag vonalú betűk elkészítéséhez, megírásához egy egyszerű szabályt kell fejben tartani:

Mikor felfelé húzzuk a vonalat – magunktól távolodva -, kicsit érintjük az ecsetfilc hegyét a papírlapra.
Amikor pedig lefelé húzzuk a vonalat – magunk felé -, kicsit jobban rányomjuk, hogy vastagabb vonalat kapjunk.

Ezek gyakorlásához szuper mintasorokat készíthetsz. Fölfelé és lefelé néző hurkokat, egyenes vonalakat, “u” és fordított “u” szimbólumokat, cikk-cakk vonalakat.

Ha pedig ezeket már úgy érzed, hogy sikerült kissé begyakorolnod, kezd el megpróbálni az ábécé betűit megformálni. Vagy akár a nevedet is leírhatod.
A kalligráfiában számtalan betűtípus fellelhető – sőt, idővel akár sajátot is megalkothatsz -, melyeket fellelhetsz különböző könyvekben, ugyanis manapság egyre több kiadvány jelenik meg ebben a témában. Viszont ha erre nincs lehetőséged, az interneten is találhatsz jó néhányat, mely inspirálhat. Írd be a keresőbe a kalligráfia ábécé kifejezést, és válogass kedvedre a betűformák közül.

ecsetfilces kalligráfia

Amit pedig nagyon szeretnék és kell is hangsúlyoznom, az a GYAKORLÁS! Az alapszabályok szerintem hamar rögzülnek, de csak a rendszeres gyakorlással sajátíthatjuk el ezt az írásmódot. Ha mindennap szánsz egy kis időt a gyakorlásra, hidd el, hamar látni fogod a fejlődésedet. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!