Tanuljuk együtt a szépírást: Álkalligráfia – 4. rész

A kalligráfia, szépírás igen érdekes és izgalmas része az úgynevezett álkalligráfia is. Ennek az írásmódszernek az alkalmazásával ugyanolyan végeredményt lehet elérni, mint az ecsetfilccel vagy a hagyományos, mártogatós tollal. Az álkalligráfia is bárki számára elsajátítható, ráadásul ecsetfilcet és mártogatós tollat sem igényel. Így ha nem áll rendelkezésedre valamelyik, előbb említett íróeszköz, akkor is egyszerűen létrehozhatod a kalligráf betűket. Ceruzával, tollal, vékonyabb hegyű filctoll is tökéletes hozzá.

Az álkalligráfiát kezdőknek is szokták javasolni, mert ezzel a technikával kicsit könnyebb elsajátítani az írást. De mielőtt szaladnál belevágni, az alapszabályokat itt is nagyon fontos megismerned és betartanod, hogy olyan végeredményt kapj, amilyet szeretnél.

A vékony-vastag vonalak váltakozását kell szem előtt tartanod, ahogy az ecsetfilces kalligráfiánál.
Fölfelé vékony, lefelé vastag vonal.

Mutatok egy képet, melyen az egyik oszlop ecsetfilccel, a másik oszlop kemény, vékonyabb hegyű filccel íródott. Ki találod, melyik melyik? 🙂 A két oszlop nagyon hasonló, szinte nem lehet megmondani, hogy melyik ecsetfilces és melyik sima filces írás.

De ugyanazt a végeredményt hogyan is érheted el az álkalligráfiával?

  1. Fogj egy tollat, ceruzát, kemény hegyű filcet, és szépen kanyarítva a betűket, egyszerűen csak írd le a szót.
  2. Ezután a betűk azon szára mellé húzz egy picit távolabb egy vonalat, amelynek vastagnak kell lenni.
  3. Ha ez is meg van, a kialakult réseket töltsd ki.
  4. Kész is!

álkalligráfia

Szerintem ez a technika tényleg nagy segítség lehet kezdők számára, és különösen szuper, hogy speciális eszközre sincs hozzá szükség. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!