Szélforgó készítés

Talán az egyik legjobb szabadtéri dekoráció és egyben játék, melyet a gyerekek nagyon szeretnek, a szélforgó. Pillanatok alatt összeállítható, és különböző anyagokból is elkészíthető. A leggyakoribb a papírból készült, amit egy hurkapálcára felrögzítve ki is vihetünk a szabadba, hadd forgassa a szél. Remek kikapcsolódás és szórakozás kicsiknek, nagyoknak egyaránt. 🙂

szélforgó készítés

Amire szükségünk lesz:

– színes, négyzet alakú papírlapok/kartonlapok
– papírragasztó
– olló, ceruza
– gombostű
– hurkapálca
(- gyöngy)

szelforgo1

Elkészítés:

Mi 21×21 cm-es lapokkal dolgoztunk.
A papírlapra mindkét irányból húzzunk átlósan felező vonalakat. Majd a középponttól mérjünk ki mind a négy irányba 6 cm-t. Ha kisebb papírral dolgozunk, kb. az 1/3-áig tegyünk jelölést a középponttól. Ha meg vannak a jelölések, a sarkoktól vágjuk be a papírt.

szelforgo4

Így kapunk 4 db háromszög szerűséget. Mindegyiknek az egyik sarkát, az óramutató járásával ellentétesen, egyesével ragasszuk a középpontra.

szelforgo5

Ezután a középponton óvatosan szúrjuk át a papírt egy nagyfejű gombostűvel. Ha valakinek nincs ilyen gombostűje, mint ahogy nekünk sem, először húzzon a gombostűre egy gyöngyöt, majd így szúrja át a középpontot. A gyerkőcöknek itt már segítsünk, nehogy megszúrják magukat!

szelforgo3

szelforgo6

Ezt követően egy nagyobb gyöngyöt húzzunk a gombostű végére, és így szúrjuk bele a hurkapálcába.
Mielőtt a szélforgóval együtt átszúrtuk volna a hurkapálcán a gombostűt, először átütöttük a gombostűt rajta teljesen, hogy a vége kijöjjön a pálca másik oldalán.

szelforgo7

Ha átszúrtuk a gombostűt, nyomjuk addig, amíg a gyöngy és a pálca össze nem érnek. Ezután a gombostű kilógó végét egy drótvágóval vágjuk le.
Ez a része a folyamatnak elmaradhat, mi azért tettünk gyöngyöt a pálca és a forgó közé, hogy kevésbé súrolódjanak forgás közben. Ez esetben addig nyomjuk a gombostűt, míg teljesen össze nem ér a pálca és a forgó.

szelforgo8

Ezzel el is készültünk a szélforgónkkal, melyet vihetünk is magunkkal a szabadba.

szélforgó

szélforgó készítés

Oszd meg az ismerőseiddel is!