Szabadtéri játékötletek gyerekeknek

Ebben a bejegyzésben, a korábbihoz hasonlóan, még néhány szuper játékötletet szeretnék bemutatni, de most csak szabadtériket, a jó időre való tekintettel, de némelyiket rossz idő esetén lakásban is lehet játszani kis változtatással. 🙂

1. Ugróiskola

Krétára, kavicsra, és egy biztonságos aszfaltos részre lesz szükségünk.

ugróiskola

A krétával rajzoljuk meg a pályát az aszfaltra. 9 db négyzetet és egy a végén egy fél kört kell rajzolnunk. Az első három négyzet egymást követve legyenek, a 4. és 5. négyzet egymás mellett, a 6. négyzet önmagában legyen, a 7. és 8. egymás mellett, a 9. önmagában, majd erre jöhet a félkör.

ugróiskola

Játékszabály: Többen is játszhatják a játékot. Mindegyik gyerek fogjon egy kavicsot, majd beszéljék meg, milyen sorrendben játszanak. Aki elsőként kezdi a játékot, álljon a pálya elé 1-2 lépésnyire, majd ügyesen dobja bele a kavicsot az első négyzetbe. Ha sikerült, egy lábbal ugorjon bele, ugyanígy egy lábon hajoljon le és vegye fel a kavicsot. Ezután forduljon meg a négyzetben egy lábon, és ugorjon ki ugyanígy egy lábon az első négyzetből. Ezután ügyesen dobja bele a 2. négyzetbe a kavicsot, és egy lábon (a pályát követve) ugorjon el a 2. négyzetbe, vegye fel a kavicsot egy lábon állva, egy lábon forduljon meg, és egy lábon ugráljon ki (az 1. négyzetbe is!) a kezdőpontig. Ezután jöhet a többi négyzet ugyanígy. A 4-5 és a 7-8 négyzeteknél páros lábbal érkezzen és mindkét lábán állva vegye fel a kavicsot, majd egy ugrással úgy forduljon meg, hogy mindkét lábára érkezzen. A 7. négyzetbe ne dobja a kavicsot, mert az a poklot szimbolizálja, és ha belemegy a kavics, akkor kiesik és a következő játékos jön. Ha elért a 9. négyzethez, ott ugorjon ki páros lábbal a félkörbe, forduljon meg, és a pályát követve ugráljon ki a kezdőpontig. Akinek ez sikerül elsőre, ő nyeri a játszmát.

2. Király, király, adj katonát! (Adj, király katonát!)

Ennek a játéknak a „mondókáját” én kicsit másként ismerem, nálunk a suliban a leírt szöveggel játszottuk. 🙂

A játékot két nagyobb csoport gyerekkel játsszuk. A legjobb, ha legalább 10-10 gyerek van mindkét csoportban.

Játékszabály: A két csapat fel áll egymással szemben, mindkét fél választ magának 1-1 királyt (általában a legerősebb gyereket szokták erre a posztra választani 🙂 ).

Az egyik – támadó – csapat kezdi a mondókát:
„Király, király adj katonát!”
A másik – védekező – csapat erre válaszol:
„Nem adunk!”
Támadó csapat:
„Akkor szakítunk!”
Védekező csapat:
„Szakíts, ha bírsz, ha tudsz, ha mersz!”

Majd ezután a támadó csapatból egy embert kiválaszt a király, aki megkísérli nekifutásból valahol áttörni a láncot (két gyerek között). Ha sikerül neki, az átszakított résznél, a két gyerek közül valamelyikkőjüket átviszi a saját csapatába. Ekkor ők – támadó csapat – folytatják tovább a támadást.
Ha nem sikerül áttörnie a láncot, ő marad ott, a másik csapatban. Ekkor ez a csapat – védekező – indít támadást a másik fél ellen.

Addig játsszák a játékot, amíg valamelyik csapatban már csak egy gyerek maradt, vagy valamelyik csapat megszerzi az ellenfél királyát.

A játék látványosságát növelve, papírból készíthetünk a királyoknak koronákat, a katonáknak pedig számokat.

3. Twister egyszerűen

Sokak kedvence ez a játék is, és ha kertes házban lakunk vagy valamelyik nagyszülő, ott is könnyedén játszhatják a gyerekek. Boltban vásárolható pálya sem szükséges, ételfesték segítségével is elkészíthetjük a játékteret egy füves részen. Piros, kék, sárga, és zöld köröket rajzoljunk, a képen látható módon.

twister

Általában két ember szokta játszani a játékot, de többen is lehet.

Játékszabály: A játék „irányítója” kezdjen el szavakat felsorolni, mint például: nap, ég, cseresznye, citrom, fű… stb.
Arra a színre kell a játékosnak tennie valamelyik a kezét, amilyen színű a mondott tárgy vagy élőlény: nap – sárga, ég – kék.
Az nyer, aki tovább bírja a kezein megtartani magát.
A játékot nehezíthetjük is: az „irányító” a mondott szó után mondja meg azt is, hogy melyik kézzel vagy melyik lábban lépjen a megfelelő körre.

4. Ügyességi verseny lufival

Vízzel töltsünk meg lufikat, majd a gyerekek tegyék a térdeik közé, és így megtartva menjenek végig az akadálypályán.

Az akadálypályát könnyedén elkészíthetjük.
Például:
– Egy madzaggal húzzunk ki egy vonalat, ezt át kell ugraniuk vagy jobbra-balra átugorva kell az adott szakaszt végrehajtaniuk. Ebből többet is kihúzhatunk.
– Vagy cikk-cakk formát is rajzolhatunk ételfestékkel.
– Egy labdát helyezzünk egy adott pontra, és azt körbeugrálva folytathatják tovább a pályát.
– stb.

Ha valakinek kidurran a lufija, kiesett a játékból. Kisebbeknél eltekinthetünk ettől.

5. Konzervtorony ledöntés

Néhány darab üres konzervdobozból egy asztalra építsünk tornyot.
Majd a gyerekeknek egy kisebb méretű labdával, egy dobással le kell dönteniük a tornyot, hogy egy konzervdoboz se maradjon állva.
A feladatot nehezíthetjük úgy, hogy nagyobb tornyot építünk.

A konzervdobozokat dekorálhatjuk is, például sok gyerek kedvence az Angry Birds játék, de különböző emoji (érzelem) arcokat is festhetünk a dobozokra. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!