Repülőgép csipeszből

Bizonyára mindenki emlékszik még, amint gyerekként repülőket hajtogatott papírból. Én sem voltam ezzel másként. Sőt, egyszer valamilyen gyereksátor megmaradt alkatrészeiből egész méretes repülőszerűséget is sikerült barkácsolnom apukám nem túl nagy örömére, kinek hatalmas mennyiségű szigetelőszalagja bánta a projektemet. 🙂

Most újból nekivágtam a repülő készítésnek, mivel nem rég egy egész egyszerű kis ötletet láttam az interneten, aminek segítségével egy csipeszből, spatulából és némi festékből összeállítható egy nagyszerű kis masina. Úgy döntöttem, én is megpróbálkozom a dologgal.

Hozzávalók:

Csipesz (én 7cm körülit használtam)
Spatula (kb. 15cm-es)
Akril festék
Ragasztó (én ragasztó pisztolyt használtam)

Valamint szükségünk lesz valamilyen vágóeszközre, amivel a spatulákat a kívánt méretre tudjuk vágni.

Repülőgép csipeszből

Elkészítés:

Én két repülőgépet készítettem, ehhez három spatulára van szükség, ahogy a képen is látszik. Elsőként a spatulákra felrajzoltam, hogy pontosan hol kell elvágnom őket. Két darabnál le kell vágnunk az íves végeket (ezek körülbelül 1 cm-esek) , a maradék részt pedig meg kell feleznünk. A nagy részekből lesznek a repülőgépek szárnyai, a levágott végekből kettőre pedig a farok résznél lesz szükség.
A harmadik spatulán feljelöltem egy 2,5cm-es részt, amit aztán hosszanti irányba megfeleztem. Ez a két elem alkotja majd még a repülőgépek hátsó szárnyát.

csipesz_repulo2

csipesz_repulo3

A spatula vágásához én egy aprócska kézifűrészt használtam, azzal könnyedén elboldogultam. Viszont szerintem egy erős és éles szikével is megkarcolhatók annyira a felületek, hogy aztán egy-egy könnyed mozdulattal a kívánt helyeken eltörhessük azokat.

Ha levágtuk a szükséges részeket, akkor össze kell őket ragasztanunk. Én ragasztópisztolyt használtam, de megfelelő lehet erre a célra pillanat- vagy hobbiragasztó is.

csipesz_repulo4

csipesz_repulo5

Miután összeragasztottam a kis faelemeket, és összeálltak a még csupasz repülőgépek, akril festékkel átfestettem őket, illetve a szárnyaikra kis mintát „pötyögtettem”.

csipesz_repulo7

A színek, minták természetesen tetszés szerint válogathatók, kombinálhatóak, így mindenki létrehozhatja a saját kis repülőgépét.
Gyermekeknek, vagy gyermekekkel elkészítve ideális lehet. A folyamatok egyszerűek, viszont a végeredmény annál látványosabb.
Az elkészült kis repülőgépeket bátran felcsíptethetjük például függönyre, vagy fellógathatjuk őket damillal, esetleg a polcon, asztalon is helyet kaphatnak a gyermekszobákban.

Jó kikapcsolódás felnőttnek és gyereknek egyaránt. 🙂

Repülőgép csipszből

Oszd meg az ismerőseiddel is!