Régi izzóból dekoráció

Már jó ideje kallódott a házban néhány régi izzó, amit korábban tettünk félre azzal a céllal, hogy díszeket készítsünk belőlük. Elsőként két darabot szemeltem ki közülük, melyeknek a menetes része levált az üvegről. Úgy gondoltam, ezek nagyszerű alapot szolgáltathatnak hőlégballonok készítéséhez, így neki is láttam. A készítésükhöz az izzókon kívül némi festék, vékony drót, illetve valami aprócska tárgy szükséges, amit fel tudunk használni a kosár elkészítéséhez.

izzobol_dekoracio1

Elsőként átfestettem az izzókat egy világos alapszínnel. A nagy esetében a sárgát, a kicsinél a fehéret választottam. Majd miután ezzel megvoltam, drótból készítettem rájuk egy tartókeretet, melynek célja, hogy könnyedén és biztonságosan felakaszthassuk őket, illetve a nagyobbnál ehhez rögzítettem a kosárkát is.
Ezt azzal célszerű kezdeni, hogy az izzó nyakára egy kis gyűrűt hajtogatunk, és ebbe akasztjuk bele a két, az égő teljes felületén végigfutó, egymást keresztező drótokat. A keresztezési pontra érdemes rakni egy kis karikát is a drótból, amibe majd a későbbiekben belefűzhetjük a cérnát vagy a szalagot, amivel felakasztjuk.
Ha a tartókeretet sikerült összeállítanunk, akkor a drótokat egy kis fogó segítségével a végeken meg kell feszítenünk, tekernünk, hogy a drótok stabilan rásimuljanak az izzóra. Ezt persze mindenképp óvatosan kell csinálnunk, nem szabad túlzásba esnünk, hisz ne felejtsük, üveggel dolgozunk, és az könnyen széttörhet, ami akár sérüléseket is okozhat. (Ajánlott védőkesztyűt viselnünk, ami megóvhat az esetleges balesettől.) Továbbá pillanatragasztóval is rögzíthetjük egy-egy ponton a drótokat, hogy még biztosabban simuljanak rá az üvegre.
A drótok négy egyenlő részre bontják az izzó felületét, ami megkönnyíti a további festésüket. Dekorálni ízlés szerint lehet, akár minták is kerülhetnek rá.

izzobol_dekoracio3

izzobol_dekoracio2

Ha a festéssel megvagyunk, akkor a kosárka felhelyezése van már csak hátra.
A nagy ballonnál én egy kis termést használtam, a kicsinél pedig egy apró csengettyűt. A felfogatási módjuk is különböző. A nagy izzónál fémdrót és egy újabb keret segítségével rögzítettem a kosarat a tartókerethez, míg a picinél csupán az izzóból kilógó szálakra fűztem rá a kis csengettyűt.

izzobol_dekoracio4

A végeredmény pedig a következő lett:

izzóból dekoráció

régi izzóból dekoráció

Az elkészítése kicsit nagyobb, aprólékosabb feladat, de az így elkészült dísz örömet okozhat a gyerekeknek, ha a csillárra vagy más magasabb helyre felakasztjuk. Fontos azonban észben tartani, hogy széttörve sérüléseket okozhat, így mindenképp biztos helyre célszerű kihelyezni.

izzóból dekoráció

Oszd meg az ismerőseiddel is!