Porcelán gyurma házilag

Gyurmázni minden gyerek imád, de szerintem a felnőttek is szívesen leül(né)nek olykor valami szépet alkotni ebből a kedvelt masszából. A boltokban könnyedén beszerezhető, sok színben és kiszerelésben. De mi magunk is készíthetünk házilag, méghozzá nagyon egyszerűen. Sőt, még alapanyagok szempontjából is választhatunk. Egyik ilyen a porcelán gyurma, melyből gyönyörű, csillogó, hófehér díszeket és alakzatokat hozhatunk létre. Tökéletes, egyedi ajándék lehet ünnepekkor, de otthonunkat is dekorálhatjuk vele. A gyerekeket is bátran bevonhatjuk, ők is élvezni fogják. Próbáljátok ki bátran, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog nektek is! 🙂

porcelán gyurma készítés

Amire szükségünk lesz:

– 1 csésze étkezési keményítő
– 2 csésze szódabikarbóna
– 1 és 1/4 csésze víz
– süti szaggatók, sablonok

A legtöbb helyen a hozzávalók kétszeresével dolgoznak. Mikor először készítettem porcelán gyurmát, nem igen tudtam, hogy a 2 csésze szódabikarbóna hány tasaknak felelhet meg. Egy kis kísérletezgetés után arra jutottam, hogy egy csésze kb. 4,5 tasak. Több zacskóval sajnos nem volt itthon (már ez sem kevés), így a recept szerint írt alapanyagok mennyiségének a felét vettem. Vagyis 0,5 csésze keményítőt, 1 csésze szódabikarbónát, és 3/4 csésze vizet.

Miután kimértük az adagokat, egy kisebb lábasban keverjük össze először a porokat,

porcelan_gyurma1

majd a vízzel csomómentesre.

porcelan_gyurma2

Majd kis lángon folytonos kevergetés mellett főzzük addig, amíg egy labdává nem áll össze.

porcelan_gyurma3

Ezután kanalazzuk a masszát egy nedves konyharuhára, a végét zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.

porcelan_gyurma4

Ha kihűlt, kicsit gyúrjuk át a kezünkkel.

porcelan_gyurma5

Gyúródeszkán nyújtsuk ki, és az ünneptől, alkalomtól függően süti szaggató segítségével szúrjuk ki a kívánt mintákat. Használhatunk papírsablonokat is, melyet egy éles késsel körbevághatunk. Ha szeretnénk felakasztani valahová, egy hurkapálca segítségével szúrjunk egy lyukat a formába, ahová a szalagot betudjuk fűzni.
Nekem szilikon nyújtódeszkám van, erre csak egy nagyon picit ragadt, viszont akinek fából készült van, annak érdemes egy sütőpapírt rá tenni, és azon dolgozni.

porcelan_gyurma6

Ha megvannak az alakzatok, már csak ki kell szárítani. Ez történhet sütőben, kb. 80 °C-on 1 órán keresztül, félidőben megfordítva. De a szabad levegőn is hagyhatjuk őket. Ebben az esetben legalább egy teljes napot állni kell hagyni, és az idő felénél, mint a sütőnél, meg kell fordítani, hogy egyenletesen száradjanak. Utóbbi módszer bár lassúbb, de ugyanolyan hatékony.
A száradás után már csak a szalagot kell a lyukba befűznünk, és a megfelelő helyre akasztani.

porcelán gyurma

Tippek:
– Akár tovább is díszíthetjük őket, például akril festékkel festhetünk rá mintát, vagy ragaszthatunk rá flittert, gyöngyöt stb.
– De ételfestéket is tehetünk a keverékhez még az elején, így alapba színes gyurmát kapunk.

Oszd meg az ismerőseiddel is!