Papírmasé készítése – Kreatív technika

A papírmasé egy rendkívül izgalmas és sokrétűen felhasználható technika. Gyerekek és felnőttek egyaránt csodás alkotásokat készíthetnek belőle. Alapanyag igénye is minimális, hiszen csupán papír, ragasztó és egy forma szükséges hozzá. Ráadásul háromféle módja is létezik az elkészítésének. Papírmasé alakzatot formázhatsz papírpépből – melyet mi is összedobhatunk otthon -, boltban vásárolt papírmasé porból – ez kicsit drágább lehetőség -, vagy a rétegzéssel. Én most utóbbit fogom bemutatni neked. 🙂

papírmasé

A papírmasé elkészítését a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükséged lesz a papírmasé elkészítéséhez:

– papírhulladék – ez általában újságpapír szokott lenni, színes vagy fekete-fehér (célszerű matt újságpapírokkal dolgozni, mert a fényes felületűek nem fogják tudni kellőképpen beszívni a vizet)
– ragasztó (tapétaragasztó vagy csiriz)
– valamilyen forma, amelyről majd le tudod szedni a papírmasé formát (jelen esetben kerámia tál)
– víz
– zsiradék (zsíros krém, testápoló krém)

Csiriz készítése: 2 dl vízre és 3 púpozott teáskanál lisztre lesz szükséged. 1,5 dl vizet önts egy lábasba vagy fazékba, és tedd fel a tűzhelyre melegedni. Amíg melegszik, a maradék 0,5 dl vizet keverd össze a liszttel csomómentesre, majd add hozzá a már kissé meleg vízhez. Folyamatos keverés mellett addig főzd, míg be nem sűrűsödik és opálos kinézete nem lesz. Ez nagyjából 1 perc alatt meg is történik. Tedd félre, és várd meg, míg langyosra hűl.

Papírmasé készítése:

1. Az újságokat tépkedd össze kisebb-nagyobb  darabokra, kb. 4×5 és 2-3 cm-esekre. (Ollóval is összevághatod)

2. Fordítsd fejtetőre a tálat, és alaposan krémezd be, hogy az elkészült papírmasé formát majd könnyebben le tudd szedni.

3. Az első réteg papírt még nem kell beragasztózni, hanem mielőtt rátennéd a tálra, előtte minden darabot márts vízbe. A papírdarabokat igyekezz a lehető legjobban kisimítani, és a levegőt kinyomkodni alóla. A papírfecniknek fedniük kell egymást, ne maradjanak rések. A víz segítségével is szépen rá fog tapadni a tálra a papír.

4. Ha kész vagy az első réteggel, akkor az ujjaid vagy egy ecset segítségével kend be az első réteg papírt ragasztóval, és kezd el felraknia  második réteget. A papírdarabokat is beragasztózhatod, és így is fel teheted az első rétegre. Itt is fedjék egymás a darabkák.

5. A második réteg után jöhet a harmadik majd a negyedik és így tovább…

6. Ha meg vagy a rétegekkel, akkor tedd félre száradni. Egy tányérra tegyél egy zacskót vagy folpack-ot, és arra tedd rá a tálat, így ha ráragadna a zacskóra, azt könnyebben le tudod majd húzni, mintha a tányérra ragadna rá. A száradási idő 1-1,5 nap, míg le lehet szedni a tálról. (De ez lehet kicsit hosszabb idő is, függ a páratartalomtól, és attól, hogy éppen nyár vagy tél van-e.) Ha úgy érzed, hogy a külső része már egész jól megszikkadt, óvatosan elkezdheted leszedni a tálról. A széleit kicsit érdemes lehet megpiszkálni, hátha odaragadt a papír. Ha sikerült leszedni a formáról, a szélét ollóval kiigazíthatod, hogy egyenes/egyenletes legyen. Valamint kend be a belsejét is csirizzel, hogy az is fix legyen (az első réteget nem ragasztóztuk, így száradás közben kissé elengedné a második réteget, ha kihagynánk ezt a lépést). akkor hagyd tovább száradni 2-3 napig. Száradás közben kissé deformálódhat, így néha kicsit formázd meg a kezeiddel.

7. Ha megszáradt, csiszolhatod is, hogy még tökéletesebb legyen a felszíne, majd tetszés szerint díszítheted, dekorálhatod, festheted. Festésnél kissé vissza fog puhulni, így még tedd félre száradni. Ha a festék is megszáradt, érdemes lelakkozni, így strapabíróbb lesz.

papírmasé tál

A kész tálkát használhatod bonbon kínálóként, ékszertartóként vagy a kulcsaidat is beleteheted.

Oszd meg az ismerőseiddel is!