Papírcsákó és papírhajó készítése – Kreatív ötletek gyerekeknek nyárra 4. rész

Papírcsákó és papírhajó hajtogatás gyerekkorunk egyik kedvelt időtöltése volt. A csákót büszkén viseltük kobakunkon, a hajóval pedig vidáman játszottunk a fürdőkádban. Mindössze néhány egyszerű lépést kellett követnünk, és máris elkészítettük a saját kis játékunkat. Ezekkel biztosan a mai gyerkőcök is szívesen elmúlatnák az időt, illetve nekünk, nagyobbaknak kellemes emlékeket idézhet föl, így hát elhoztuk egy-egy videó, és egy-egy szöveges képsorozat formájában is ezek elkészítési folyamatát. Jó szórakozást mindenkinek! 🙂

Papírcsákó

Mindössze egy nagyméretű, szétnyitható újságra lesz szükségünk, abból is egy lap fog kelleni. De dolgozhatunk nagyobb méretű csomagolópapírral is, azt még kedvünkre díszíthetjük is.
(Mi A/4-es méretű színes papírral dolgoztunk, hogy a képeket könnyebben el tudjuk készíteni)

Elkészítés:

papírcsákó

1-2. Tegyük magunk elé a papírt fektetve, majd hosszában hajtsuk félbe, és vissza. Így kaptuk egy segéd felezővonalat, mely a későbbiekben segítségünkre lesz.

3.Ezután a másik irányba hajtsuk félbe, és hagyjuk is úgy.

4-5. Majd fordítsuk úgy magunk felé, hogy a nyitható része legyen alul, az nézzen felénk. Az első lépésként készített felezővonal mentén hajtsuk be a két felső, zárt sarkot.

6-7. Ha ezzel meg vagyunk, a kilógó alsó részt hajtsuk fel. Majd fordítsuk meg, a másik oldalon is hajtsuk fel az alsó részt.

8-9. Ezután mindkét oldalon hajtsuk le a kilógó sarkokat.

10.El is készültünk hagyományos papírcsákónkkal. 🙂

Papírhajó

Papírhajót szintén készíthetünk újságlapból, csomagolópapírból vagy A/4-es méretű színes papírból, ahogy mi is tettük.

Elkészítés:

papírhajó

1-9. Az első kilenc lépés ugyanaz, mint a papírcsákónál.

10-11-12. Ha ezekkel meg vagyunk, a csákó aljába nyúljunk bele, és hajtsuk össze, hogy egy négyzet alakot kapjunk.(A nyitott része mutasson felénk)

13-14. Ezt követően mindkét oldalon hajtsuk fel az alsó sarkokat. Egy háromszög formát kapunk.

15-16-17-18-19. Ezután finoman, de határozottan kezdjük el szétnyitni. Kicsit húzzuk szét a két sarka mentén, majd a mélyedésekbe tegyük az ujjainkat, és formázzuk, nyomkodjuk addig, míg meg nem kapjuk a hajóformát.

20.El is készültünk a papírhajónkkal. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!