Őszi tök dekoráció készítése

Egyik kedvenc őszi dekorációm a tök. Nemcsak finom, hanem igen dekoratív is. Ajtódíszeken, asztali díszeken vagy csak egymagában is remek őszi hangulatot varázsol a lakás különböző részeiben. Talán egy a gond a velük, hogy idővel kiszáradnak, és összeesnek. De ennek nem kell így lennie. Ugyanis saját tököket is készíthetünk magunknak. Így én is így tettem, és összeállítottam egészen kicsi és nagyobb méretű tököket.

őszi tök dekoráció

Ehhez mindösszesen ezekre volt szükségem:

– narancssárga színű anyag (én egy régi pólót használtam, de egy sötétítőfüggöny, szabadidőnadrág vagy terítő is tökéletes)
– vatta a töméshez
– tű, cérna/hímzőfonal, olló
– barna és zöld zseníliadrótok
– fahéj
– zöld színű barkácsfilc
– ragasztópisztoly
– natúr színű zsinór

A kicsi és a nagy tök elkészítése kicsit eltérnek, de mindegyik egyszerű. Elkészítésüket a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Kicsi tök:

1. Az anyagból kivágtam egy kör alakzatot, nekem 15 cm átmérőjű volt ez.

2. Ezután tűvel és cérnával – melyet hosszabbra hagytam szándékosan – körbe öltöttem a kört, majd finoman összehúztam, de nem teljesen, hagytam egy kis rést a tetején.

3. Vattával alaposan kitömtem.

4. Végül szorosan összehúztam a nyitott rést, és egy-két öltéssel rögzítettem, hogy ne csússzon szét.

5. A cérnát ezután még nem vágtam el! Kialakítottam a segítségével a tök formát, a cikkelyeket. Mivel fönt volt a tű, így a gömb oldalán levezettem a cérnát, majd az alján, középen beleböktem a tűt, és középen fönt kihúztam a tűt, kicsit meghúzva, hogy valamelyest belemélyedjen a cérna a gömb oldalába.

6. Majd ugyan ezt a műveletet végrehajtottam még egyszer egy kicsit odébb. Addig csináltam ezt, míg 6 cikkely ki nem jött. Az utolsó befejeztével egy-két öltéssel lerögzítettem a cérnát, hogy ne bomoljon szét, majd levágtam a felesleget.

7. Barna zseníliadrótból levágtam egy kisebb darabot, a zöldből egy hosszabbat, melyet a barna drót egyik végére egyszer áttekertem, majd a ráragasztottam a tök közepébe. A zöld zsenílidrót két végét kissé bekunkorítottam, ezek lettek a levelei.

Nagy tök:

1. Egy tetszőleges méretű téglalap alakú darabot levágtam a pólóból.

2. Majd félbehajtottam úgy, hogy a póló belő fele legyen kifelé.

3. A nyitott végét egyszerű öltésekkel összevarrtam.

4. Ezután az egyik végét összefogtam, és szorosan összekötöttem, majd az egészet kifordítottam.

5. Alaposan kitömtem vattával, majd a nyitott részét szorosan összevarrtam. Úgy, ahogy a kis töknél is csináltam, Körbe varrtam, majd szorosan összehúztam, és egy-két öltéssel lerögzítettem.

6. Mivel ez a tök nagyobb, így a cikkelyekre való felosztást a tűvel és cérnával nem tudtam megoldani. (Talán a nagyméretű, zsákvarró tűvel működhet.)

7. A natúr színű zsinórból három darabbal átkötöttem a gömböt, hogy kialakuljon a tökforma.

8. Két levelet kivágtam a barkácsfilcből, felragasztottam a tökközepére, majd egy rövidebb fahéj darabot kicsit megdöntve, amely pedig a szára lett.

Tipp: A kisebb tökök remek kiegészítői lehetnek egy őszi ajtódekorációnak, a nagyobb tökök pedig egy őszi asztali dísznek.

Oszd meg az ismerőseiddel is!