Őszi manók

Egy kis őszi hangulatot nem csak ajtó- vagy asztaldíszekkel csempészhetünk az otthonunkba, hanem apró kis figurák segítségével is kicsit ősziesbe öltöztethetjük például a polcainkat is.  Ehhez most mi néhány őszi manót készítettünk, melyekkel könnyedén kiegészíthetjük otthoni dekorációnkat, egy kis különlegességet, játékos elevenséget hozzáadva ezzel.

Őszi manók

Hozzávalók:
Szárított lótusz termés (kisebb méretűek)
Fagolyó (kb. 2cm-es)
Zseníliadrót
Filcanyag
Babahaj vagy fonal
Pisztácia héj
Valamilyen termés vagy apró dísz (a manó kezébe)
Festék
Esetleg filcek (az arcok megrajzolásához)
Ragasztópisztoly
Sniccer

Elkészítés:

Először is célszerű a lótusz termések szárait egy sniccerrel vékonyra faragnunk, hogy a fagolyókat majd egyszerűen csak rájuk tudjuk húzni, ami megkönnyíti a későbbi ragasztást.

Lótusz termés

figura_test_keszites

Fessük le a szárított lótuszokat egy általunk választott színre, majd ragasszuk a lefestett lótuszokra a kis fagolyókat, melyekből a manófejek lesznek.

Festett lótusz termések

figura_alap

Ezután zseníliadrótokból vágjunk akkora darabokat, melyek megfelelő hosszúságúak karoknak, lábaknak, és a manók sáljainak. Ezeket a darabokat ragasztópisztoly segítségével ragasszuk fel a manókra. Mi a lábak végét a beragasztózás után bedugtuk a lótusz alján található kis lyukakba, hogy ezáltal is jobban tartsanak. A kezek rögzítésénél a zseníliák drótos végét kicsit bele is szúrhatjuk a lótuszokba, mellyel itt is erősebb tartást kaphatunk. Ha a ragasztással megvagyunk, akkor hajlítsuk a megfelelő formára a drótokat.

zsenilia_figura

A manó sapkák következnek, melyhez egy 4cm sugarú kör egynegyed körcikkére lesz szükségünk, tehát egy ekkora sablont készítsünk papírból. Ennek segítségével filcből készítsük el a körcikkeket, majd kis sapkát formálva belőlük varrjuk őket össze úgy, hogy a szélek kissé fedjék egymást, és a varrást követően rácsusszanhassanak a manófejekre. (Varrás helyett a sapkák ragaszthatóak is, ha valakinek az szimpatikusabb lenne.)

Ha mindezzel megvagyunk, akkor a manó fejecskékre ragasszunk babahajat, vagy fonalból készült hajat, melyre aztán némi igazgatást követően a sapkákat is felragaszthatjuk. Kis cipőknek pedig pisztácia héjat használhatunk.

felkesz_manok

Ezt követően csak az arcok megrajzolása maradt hátra, amit filc segítségével, vagy akár egy vékony ecsetet használva, festékkel is elvégezhetünk.
Hogy még látványosabbak legyenek a kis manók, készíthetünk nekik aprócska, kétujjas kesztyűket filcanyagból kivágva. Egy kézhez két kis „fél” kesztyűforma szükséges melyeket ragasztópisztollyal ragaszthatunk a karok végére, erősen összenyomva őket, míg meg nem köt a ragasztás.
A kezekbe pedig kis terméseket, fa levelet, vagy bármi más díszt tehetünk, amivel még ősziesebbé varázsolhatjuk aprócska figuráinkat. 🙂

Itt egy csoportkép: 🙂

Őszi manófigurák termésből

Az elkészítés folyamata képekben:

Őszi manó készítése

Oszd meg az ismerőseiddel is!