Őszi dekoráció – Hangulatos gömb faágakból

Remek alapanyag fellelő hely a természet. A sok különböző színű és formájú termésekből fantasztikus alkotásokat – otthoni dekorációkat, ajándékokat – hozhatsz létre az év bármely évszakában. Én is szívesen dolgozok természetes anyagokkal, így még egyedibbé téve kreációimat. Ráadásul plusz előnyük és különlegességük, hogy nincs két egyforma sem egy tobozból, sem egy falevélből és így tovább.

őszi dekoráció készítése

A mai bejegyzés főszereplője így egy természetes alapanyag lesz, a faág. Korábban már használtam faágakat egy-egy dekoráció elkészítéséhez, mely igazán szép és méltó dísze volt az adott évszakban. (IDE kattintva megtekintheted.) Egész pontosan az ősznek, hisz most is egy őszi dekoráció elkészítését szeretném bemutatni, mely reményeim szerint a te tetszésedet is elnyeri, és bátran nekilátsz az elkészítésének.

Ez egy őszi gömb dekoráció lesz, melyet faágakból fogunk felépíteni ragasztással. Szerintem lássunk is neki. 🙂

Amire szükséged lesz:

– vékonyabb faágak (0,5-0,7 cm)
– lufi
– ragasztópisztoly vagy erős barkácsragasztó
– metszőolló
– egyéb díszítő termések: toboz, makk, falevél, gesztenye stb.

Elkészítés:

A faágak vastagságát az határozza meg, hogy mekkora gömböt szeretnénk készítése. Én egy kisebbet állítottam össze, így a fent említett vastagságú ágakkal dolgoztam. Ha te nagyobb gömböt szeretnél készíteni, érdemesebb vastagabb ágakat beszerezned, mert így jobb lesz a gömb tartása.

őszi dekoráció készítése

1. A lufit fújd fel a kívánt méretre, majd a száját kösd meg jól. Én két kisebb fújást fújtam a lufiba, így egész kis méretet kaptam.

2. Ezután a faágakat darabold fel kisebb darabokra. Esetemben ez kb. 4-5 cm-es darabok. Ha porosak, sárosak, tisztítsd le, és ha még kissé nedvesek is, 1-2 napig szárítsd is őket. Ugyanis ha túl nedvesek és/vagy piszkosak, nem fogod tudni összeragasztani őket, nem tapad rájuk a ragasztó

3. A könnyebb munka érdekében érdemes a felfújt luft egy kis tálkába tenni, hogy ne mozduljon el, ne guruljon el mindenfele. 🙂
A tetejére helyezz egy darab faágat, majd az egyik végét ragasztózd be, és merőlegesen vagy kissé ferdén ragasz rá egy másik faág darab egyik végét.

Nagyon fontos, ha ragasztópisztollyal dolgozol, véletlenül se érjen se a ragasztó, se a pisztoly a lufihoz, mert a forróság egyből kidurrantja!

Majd ragasztózd be az elsőként lerakott faág darab másik végét, és oda is helyezz egy faágarabot valamilyen irányba.
Az elején még tartani kell az egészet, ugyanis még lepotyoghatnak a faág darabok a lufiról. De 6-7 faág darab összeragasztása után már biztosabban fog állni.

4. Fokozatosan építsd fel a gömböt, ahol szükséges, mert például nagy lett a hézag pár faág darab között, erősítés gyanánt ragassz átlósan/keresztbe is faág darabo(ka)t. Ez azért is fontos, mert a gömb belsejébe elhelyezett díszítőelemek könnyedén kipotyoghatnak. Ezt a műveletet egyébként a legvégén is meg tudod tenni.
Szerintem úgy érdemes haladni az építéssel, hogy forgatod, és egyszerre építed minden oldalát.

5. Ha már több, mint a felével meg vagy, kiveheted a tálkából lufistól együtt az építményedet. Fordítsd meg, hogy az eddig felépített rész legyen alul, és folytasd az építést. (Így a lufi szája kerül felülre.)

6. A tetején annyi rést hagyj, hogy a díszítőelemeket, esetleg LED-mécsest, könnyedén bele tudd majd helyezni. Ha kész vagy a gömbbel, ereszd le a lufit. Óvatosan lyukaszd ki, vagy csomózd ki a száját, és így legközelebb is fel tudod használni. 🙂

7. Díszítsd tetszés szerit. Én a belsejébe gesztenyéket, diókat, makkokat és egy LED-mécsest helyeztem.

Ha már meg van a fix helye, köréje, melléje tobozokat is tehetsz kiegészítésként.

Tipp: Teljes gömb helyett egy fél- vagy egy negyed gömböt is készíthetsz. A negyed gömbből például egy bájos madárfészket készíthetsz, a félgömbből pedig egy mutatós kis tálkát.

Oszd meg az ismerőseiddel is!