Óriás halloween macska lámpás tökből

Szerintem Halloween nincs töklámpás nélkül. Extra dísze lehet otthonunknak, mely egyben ijesztő, mókás, és hangulatos. A tökök méretét és formáját illetően hatalmas a választék. A belőlük elkészíthető alkotás listája pedig még ennél is nagyobb. Ráadásul valami igazán különlegeset, egyedit is építhetsz belőlük. Én is így tettem, és két, arányaiban egymáshoz illő tököt összeillesztettem. A végeredmény pedig ez a fekete macska lámpás lett, mely már kint ücsörög az ablakpárkányomon, és világító szemeivel fürkészi a környéket. 🙂

halloween töklámpás

A macska lámpás elkészítését a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

A macska lámpás elkészítéséhez egy kisebb és egy nagyobb méretű tökre lesz szükséged, melyek arányaiban illenek egymáshoz. A nagyobbik tök lesz a teste, a kisebbik a feje.

A kisebbik tök egyik felére – ahol a szára van -, vágj egy kör alakzatot, melyet szedj ki, és kanalazd ki a belsejét. Ezután a szemeinek a helyét vágd ki, majd fesd le a külsejét fekete akrilfestékkel vagy fújd le fekete spray-vel.

A nagyobbik töknek a szárát – ha van még rajt -, egyenesre vágd le, majd rakd rá a kisebbik tököt úgy, hogy a nyitott része találkozzon a nagyobbik tökkel. Rajzold körbe, de ne az egész szélességét, hanem csak a nyaki részt. Ezután késsel óvatosan vájd ki kicsit ezt a kört – csak annyira, hogy egy kis mélyedés legyen -, de a szár részt ne vágd ki, csak az esetlegesen túlnyúló kis részeket. Ez a kis mélyedés abban fog segíteni, hogy a macska feje stabilabban megálljon majd a testen.
A szárrész pedig azért jó, ha megmarad, mert erre egyszerűen rá tudod majd tenni a mécsest, mert sík felület, és így könnyebben, biztonságosabban megáll. Ezután fesd le feketére az egészet.

Amíg szárad a festék, fekete kartonból vagy dekorgumiból készítsd el a farkát és a füleit.

A füleinek vágj be egy kis mélyedést a tökön, ha szükséges, óvatosan kissé tágítsd ki, majd tűrd bele a füleket. Túl mélyre nem kell vájnod. (Erre érdemes odafigyelni, mert ha teljesen átszúrod a tök héját, és emiatt túlnyomod a füleit, a hő hatására begyulladhat a papír.) Ez tartósabb és stabilabb lesz, mintha ráragasztanád, mert ahogy majd megy össze, szárad ki a tök, a ragasztás valószínűleg el fog engedni, a fülek pedig le fognak esni.
A farkát 1-2 hosszabb szeggel egyszerűen tudod rögzíteni.

Ha ki szeretnéd tenni az ablakba vagy a teraszra, érdemes előtte lelakkoznod vagy alapban olyan festéket használnod, ami időjárás álló. A közvetlen napsütéstől is óvni kell, mert így nagyon hamar kiszáradhatnak, megráncosodhatnak a tökök.

Ha mindezekkel meg vagy, hasonló végeredményt kaphatsz 🙂 :

halloween macska lámpás

Oszd meg az ismerőseiddel is!