Nyári játékötletek gyerekeknek

Sokszor előfordul, hogy nyáron a gyerekek unatkoznak. Az udvaron talált cserebogarak vagy a mászóka iránti érdeklődésük egy idő után eltűnik. És van, amikor még az eső is esik… Ilyen helyzetekre hoztunk pár ötletet a gyerkőcök szórakoztatására, melyek játékosak, tanítóak és fillérekből megvalósíthatóak. De nemcsak nyári szünetben lehet ezeket a játékokat játszani, hanem születésnapi zsúrokon, táborokban vagy baráti összejövetelen is az év bármely szakában. Biztosan jól fognak a gyerekek szórakozni, és emlékezetes élmény marad számukra. 🙂

1. ”Ország – Város” játék

Remekül fejleszti a gyerekek szókincsét és gondolkodásra ösztönzi őket.

ország város fiú lány

Ehhez a játékhoz mindösszesen egy papírlapra és egy tollra vagy ceruzára lesz szükség. 4-5 fős csoportnál már igazán élvezetes a játék.

A lap tetejére a következőket írják fel a gyerekek:

Ország, Város, Fiú, Lány, Növény, Állat, Tárgy

A listát lehet bővíteni is akár pl.: Híres ember, Szín, Kedvenc mesehős stb.
vagy csökkenteni is.

Játékszabály: Az egyik gyerek válasszon egy betűt, becsukott szemmel mutasson rá egy újság vagy egy könyv lapjára. A választott kezdőbetűvel minden gyerek kezdje el kitölteni az oszlopokat. Aki elsőként végez, mondja azt, hogy: „STOP”. Ekkor a többieknek is abba kell hagynia az írást. Számoljuk össze, hogy melyik gyerekeknek hány pontja lett. Egy helyes szó egy pontot ér. Egy játszma több menetből áll, előre beszéljük meg, hogy mennyi legyen.

Nehezítésképpen, ha legalább két játékos ugyanazt a szót írta, mindegyiküknél húzzuk ki, és nulla pontot ér.

2. Tátott szájú ember

Jól fejleszti a térlátást, mozgást, távolságbecslést, koncentráló képességet, szem- és kézkoordinációt.

tátott szájú ember

Ehhez a játékhoz egy nagyobb kartonlapra, egy filctollra, ollóra és egy kisebb méretű labdára lesz szükségünk.

Egy nagyobb kartonlapra rajzoljunk egy nagy emberfejet tátott szájjal, melyet vágjunk ki. Döntve támasszuk neki az udvaron a ház oldalának vagy egy fának. Majd egy tenisz- vagy pingponglabdával próbáljanak a gyerekek 1-2 méterről (vagy többről, attól függően, hogy mennyi idősekről van szó) beletalálni az ember szájába. Mindenkinek 3-5 dobása van, akár versenyt is csinálhatunk belőle pl.: kinek lesz a legtöbb találata 5 játszmán belül.

3. Körbe-karikába játék

Jól fejleszti a térlátást, mozgást, távolságbecslést, koncentráló képességet, szem- és kézkoordinációt.

Ehhez a játékhoz egy ugrókarikára vagy egy hulahoppkarikára, és kisebb méretű labdákra lesz szükségünk.

Két gyerek álljon egymással szemben 3-4 méterre. Húzzunk közéjük egy vonalat, majd ezen a vonalon a két gyerek egymásnak gurítsák oda-vissza lassan a karikát. A többiek a vonaltól 2-3 méterre álljanak, és a labdával próbáljanak beletalálni a mozgó karikába, mikor eléjük ér.

4. Cikk-cakk játék a nevekkel

Fejleszti a koncentráció képességet.

Ehhez a játékhoz a gyerekeken kívül nincs szükség semmire.

Ez a játék nagyobb csoportnál izgalmas, és ahol többen még nem ismerik egymást. Ha vannak ilyen gyerekek, a játék előtt mutatkozzanak be egymásnak és igyekezzenek megjegyezni a másik nevét. 🙂

Álljanak körbe, egy valaki pedig a kör közepére álljon (akár mi is lehetünk az a valaki). Ő lesz a játékvezető. Mikor a játékvezető rámutat az egyik gyerekre és azt mondja cikk, akkor a kiválasztottnak meg kell mondania a jobb oldali gyerek nevét. Ha azt hallja cakk, akkor a bal oldalán álló gyerek nevét.

5. Székfoglalós játék

Izgalmas és remek szórakozás, fejleszti a jobb odafigyelést és a reakcióidőt.

Annyi székre lesz szükségünk, ahány gyerek játszik, illetve egy rádióra vagy laptopra, melyen zenét játszunk le.

Általában ezt a játékot egy nagyobb helységben szokták játszani, de jó idő esetén akár az udvarra is kivihetjük a játékot.

A hely közepére tegyünk ki két sorba, egymásnak háttal annyi széket, ahány gyerek játszik. Indítsuk el a zenét, a gyerekek pedig járjanak körbe-körbe a székek körül. Amíg megy a zene, egy széket vegyünk ki. Hirtelen halkítsuk vagy állítsuk meg a zenét, a gyerekek rögtön üljenek le egy székre. Aki nem tudott leülni, az kiesett. A következő körben ugyanígy járjunk el. Indítsuk el a zenét, a gyerekek járjanak körbe-körbe a székek körül, közben vegyünk ki egy széket, hirtelen halkítsuk vagy állítsuk meg a zenét, a gyerekek pedig gyorsan üljenek le. Akinek nem jutott szék, kiesik.

Jó szórakozást! 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!