Natúr koszorú alap juta szalagból

A juta egy természetes és hasznos anyag, mely kiválóan alkalmas a gabonafélék vagy a kávé tárolására, szállításának megkönnyítésére. De mindezek mellett szuper alapanyag is a kreatív alkotók szemében. Ráadásul a natúr barnás szín mellett találhatunk már pirosat, kéket, zöldet, rózsaszínt, sárgát is, melyeket többféle hosszúságban és szélességben, feltekerve megvásárolhatunk. Gyönyörű és egyedi kreációkat készíthetünk belőle: masnikat, virágokat, de koszorú alapot is akár. Mi utóbbit valósítottuk meg, mely már önmagában is nagyon szép és természetes dekorációja lehet otthonunknak. 🙂

Amire szükségünk lesz:

– szalma-/széna-/hungarocell koszorúalap (mi 25 cm-essel dolgoztunk)
– juta szalag (a mi esetünkben ez kb. 15 m)
– vékony, hajlítható drót (0,7 mm)
– gombostű, ragasztópisztoly, olló, vonalzó

Elkészítés:

Először tekerjük körbe a koszorúalapot a jutaszalaggal, majd a végén rögzítsük gombostűvel, vagy ragasztással. Használhatunk kisebb átmérőjű alapot is.

juta koszorú

Ezután a szalagból vágjunk le 10 cm hosszú darabokat.
Mi 5 cm széles szalaggal dolgoztunk, de természetesen lehet vastagabbal is. Ráadásul, ha így döntünk, kevesebb anyagot is kell használnunk.
Nekünk kb. 120 db 5×10 cm-es csíkra volt szükségünk. (Négyzet alakú csíkokkal is dolgozhatunk, 5×5 vagy 10×10 cm stb.)

Ezután tegyük magunk elé az egyik csíkot, bal kezünkkel fogjuk meg a csík bal oldalát, és a két szemközti sarkot rakjuk egymással szemben, majd egy picit ragasztózzuk be, és ugyanígy megfogva a jobb oldalát a csíknak, illesszük össze egymással szembe a négy sarkot.

juta_koszorualap4

juta_koszorualap5

juta_koszorualap6

Így el is készült az első kis „szatyrocskánk”. Ezzel a technikával folytatva készítsük el a többi csíkot is.

juta

Ha meg vagyunk velük, vékony, hajlítható drótból vágjunk pár centi hosszú darabokat, majd a „szatyrocskák” alját egyesével drótozzuk be. Így tudjuk beletűzni őket az alapunkba.
Ha nincs drótunk, vagy nem szeretnénk ezzel bajlódni, ragasztópisztollyal is megoldható a rögzítésük.

juta_koszorualap8

Majd kezdjük el beletűzdelni az alapba őket. Ne túl szorosan, de ne is túl hézagosan.
Ha valamelyiket úgy érezzük, hogy lazább lenne, miután betűztük az alapba, nem kell aggódnunk, ugyanis a melléje/köréje tűzdelt „szatyrocskák” majd biztosítanak neki tartást.

juta_koszorualap3

juta koszorú

Ha beletűzdeltük mindet, nézzük/forgassuk át, hogy nem-e maradt valahol rés. Ha igen, készítsünk még oda „szatyrocskát”.

Ezzel el is készült a juta koszorú alapunk.

natúr koszorú

Hagyhatjuk így önmagában, így is nagyon szép dekorációja lehet otthonunknak. De kedvünk szerint díszíthetjük is, például száraz virágokkal, filcvirágokkal vagy figurákkal, különböző szalagokkal, vagy ünnepi időszakban gyertyákkal is. Lehet belőle ajtó- illetve asztali dísz is. 🙂

natúr koszorú készítése jutából

Oszd meg az ismerőseiddel is!