Masni készítés ajándékra

Egy ajándék szépen becsomagolva már önmagában is nagyon dekoratív és mutatós. De egy helyes kis masnival még különlegesebbé, egyedibbé tehetjük. Többféle közül választhatunk az üzletek polcain, de akár mi magunk is elkészíthetjük. A hagyományos masni mellett a „virág” masni is nagyon kedvelt dekorációs elem. Ennek elkészítési folyamatát láthatjátok az alábbi videón, illetve egy képsorozaton, és a hozzá tartózó részletes leírásban.

masni papírból


Szükséges hozzávalók:

– színes papír
– ceruza, vonalzó, olló
– papírragasztó

Elkészítés:

masni készítés ajándékra

1. Első lépésként a színes papírból vágjunk le 9 db, 1,5 cm-es csíkot. 3 db 16 cm-es, 3 db 14 cm-es, 2 db 12 cm-es, és 1 db 5,5 cm-es csíkot. Ezekből a méretekből egy kb. 8 cm átmérőjű masnit kapunk.

2-3. Ezután a legkisebb darab kivételével hajtsuk félbe, majd vissza mindegyik csíkot. Így lesz egy középvonalunk, melyhez a csíkok végeit könnyebben fogjuk tudni viszonyítani.

4-5-6-7. Ezt követően fogjunk meg egy papírcsíkot, és az egyik végéből készítsünk hurkot, majd a korábban hajtott felezővonalhoz illesszük a közelebb eső sarkát, és egy pici ragasztóval ragasszuk le. Fordítsuk meg, és a másik végével is hajtsuk végre a műveletet. Így kapunk egy nyolcas alakot.

8. Ezzel a technikával készítsük el a többit is, kivéve a legkisebbet, abból formáljunk egy kört, és ragasszuk össze a végeit.

9-10-11. Ha meg vannak, kezdhetjük az összerakást. A legnagyobbakkal kezdünk. Mivel három darabbal dolgozunk, úgy ragasszuk össze, hogy a hurkok egyenlő távolságra legyenek egymástól. Az alsó közepét kicsit ragasztózzuk be, és rakjuk rá a másodikat, majd a második közepét is ragasztózzuk meg kicsit, és rakjuk rá a harmadikat. Ugyanígy készítsük el a közepes méretet.
Majd a két kicsit egy pluszjelként ragasszuk össze.

12. Ha meg van mind, a legnagyobb rész közepére tegyünk egy pici ragasztót, és a közepes részt ragasszuk bele.

13. Majd jöhet a legkisebb rész.

14. És végül a karika.

Ezzel el is készült a saját kézzel gyártott ajándék masnink, mely az ajándék mellett szintén nagy meglepetést okozhat. 🙂

masni készítés papírból

TIPP:

  • A csíkok mérete tetszés szerint növelhető, illetve csökkenthető, de arra ügyeljünk, hogy ha kicsinyíteni szeretnénk a csíkok hosszúságát, a szélességet is át kell variálnunk, mert ha például egy 10 cm hosszú, 1,5 cm széles csíkkal dolgozunk, a hurkokat nem fogjuk tudni szépen megcsinálni, és az egyes darabokat sem fogjuk tudni úgy összeilleszteni, ahogy kellene. Tehát, ha csökkentjük a hosszúságot, csökkentsük a szélességet is.
  • Úgy is elkészíthetjük a masnit, ha kisebbet szeretnénk, hogy 5 db csíkkal dolgozunk, 3:2 arányban. Így a kis kör alakra, ami a közepére megy a masninak, nem lesz szükségünk.
Oszd meg az ismerőseiddel is!