Manós karácsonyfadísz – Ajándékötletek karácsonyra

Karácsonyra sokan szívesen ajándékoznak szeretteiknek saját készítésű ajándékokat. Szeretjük így még személyesebbé tenni ezt az alkalmat. A most bemutatott apró, manós karácsonyfadíszekkel ezt könnyedén megtehetjük. Kis méreteik miatt az elkészítésük igényel némi kézügyességet, de megéri a „fáradozás”, hisz így igazán egyedi, különleges ajándékokat csempészhetünk a fa alá, majd a karácsonyfára… 🙂

Manós karácsonyi ajándékötlet saját kezűleg

Hozzávalók:
25mm-es fagolyó
18mm-es fagolyó
Filc anyag
Szatén szalag
Akril festék
Apró kis figura vagy táblácska (pl. hópehely)
Cérna (akasztónak)
Ragasztópisztoly

Elkészítés:

Karácsonyfadísz készítése házilag

1-2. Először is ragasszuk össze a képen látható módon a fagolyókat, megformálva ezzel a kis manók alapjait.
3. Fessük le őket az általunk választott színekkel. (Értelemszerűen a kisebb golyóból lesz a manó feje, a nagyobból pedig a teste.)
4-5. Filc anyagból vágjunk ki sapkáknak körülbelül 4cm sugarú kör egynegyed körcikkének megfelelő alakzatokat.
6-7-8-9. A filcekből formáljuk meg a sapkákat. Az anyagokat össze is varrhatjuk, de talán egyszerűbb megoldás, ha ragasztópisztollyal a széleiknél összeragasztjuk őket. Ehhez először is készítsük el cérnából az akasztókat, és ezeket az összecsomózott végükkel helyezzük be a megformálandó kis sapkákba. A rögzítéshez apró csipeszeket is használhatunk, melyek fixen tartják a sapkák egyik végét az adott pozícióban, míg mi elkezdjük őket ragasztani. A ragasztást a csúcsuknál érdemes elkezdeni, ügyelve arra, hogy az akasztó csomója is megfelelően rögzüljön a sapka belsejében. Ha az első kis szakasz megragad, akkor levehetjük a sapikról a csipeszt, és valamelyik peremet beragasztózva könnyedén összerögzíthetjük a filcanyagokat.
10. A sapkákat a belső perem bekenésével ragasszuk rá a manócskák fejére.
11-12. Vágjunk le vékony, körülbelül 5mm vastag csíkokat filc anyagból, melyekből a manók sáljai lesznek. Ezeket ragasszuk fel ragasztópisztollyal a manók nyaka köré.
13. Mi a sapka peremére is ragasztottunk körbe vékony szatén szalagokat, de természetesen ez a lépés elhagyható.
14. Hogy karácsonyfadíszünket még inkább feldobjuk, mi hópelyheket, illetve aprócska táblákat rögzítettünk a manók hasára, valamint természetesen megrajzoltuk az arcukat is.

Ezzel készen is vagyunk saját készítésű kis karácsonyfadíszünkkel, mellyel meglephetjük szeretteinket, ismerőseinket a közelgő ünnep alkalmával. A siker szerintünk ezzel garantált. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!