Manó kuckó ajtódísz

Most hétvégén egy igazi „manó kuckós” díszt készítettünk, melyről kis kabalamanónk tekint vissza ránk, pontosabban az ajtónk elé érkezőkre, hiszen egy ajtódíszen kapott helyet.

manó kuckó ajtódísz

Hozzávalók:

Filcanyagok

Különböző színű cérnák
Szabás minta
Vatta (a töltéshez)
(esetleg ragasztó, ragasztópisztoly)

Elkészítés:

Először a szabásmintákat készítjük el. Ezt célszerű papírlapra vagy kartonra elvégezni, melyek segítségével aztán könnyedén fel tudjuk őket rajzolni a filcekre is.
Ha a filcanyagokból kivágtuk a szükséges formákat, akkor egyszerű öltésekkel kezdjük el összeállítani a részeket.
Itt érdemes előre átgondolnunk az egyes részek összevarrásának sorrendjét a későbbi tömés miatt, mert ezzel megkönnyíthetjük a munkánk.
Először célszerű az apróbb részeket felöltögetnünk a nagyobb darabokra. A legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha kompletten elkészítjük a figuránk elejét, illetve hátulját, és végül a két, szinte teljesen kész részt varrjuk össze. Mielőtt azonban teljesen körbeérnénk, egy kis rést hagyjunk meg addig, míg a figuránkat meg nem tömjük vattával. Ha ezzel megvagyunk, néhány öltéssel lezárhatjuk a lyukat.

mano_ajtodisz1

mano_ajtodisz2

mano_ajtodisz3

A táblán látható feliratot vékony, fehér filcanyagból vágtuk ki, majd kisebb öltésekkel varrtuk rá a barna anyagra. (A felirathoz érdemesebb lehet viszonylag egyszerűbb betűket használni, mert az aprólékosabbakat elég nehéz kivágni.)

manó kuckó

A mi figuránk esetében a fej nagy súlya miatt célszerű bevarrnunk az anyagok közé egy fapálcikát, hogy ne dőljön előre a manó. Valamint ha nem a manóra tesszük az akasztót, hanem egy lentebbi részhez fogatjuk – ahogy mi is tettük –, akkor az akasztó egyik felét oda kell öltenünk fent a sapka hátuljához, hogy elkerüljük az egész dísz előrebillenését.

manó kuckós ajtódísz készítése

Természetesen a mi „manó kuckós” ajtódíszünk csak egy példa, mely szerintünk tökéletesen szemlélteti, hogy néhány filcanyag és egy kis kreativitás segítségével milyen mókás, egyedi és vidám díszeket készíthetünk.

Oszd meg az ismerőseiddel is!