Levendulás fadoboz készítése házilag

A levendula sokak nagy kedvence. Azonban ha egy levendulakedvelőt szeretnénk meglepni, megajándékozni, akkor nem igazán állíthatunk be hozzá egy csokor szárított virággal. Viszont magát a levendula motívumot, a színeit, a hatást, melyet megjelenésével kelt, számos ajándék elkészítésénél felhasználhatjuk. Csodálatos inspirációt tud adni ez a növény. Így született a következő ajándékdobozunk is, melyet most szeretnénk bemutatni.

Levendulás fadoboz készítése

Hozzávalók:
Fadoboz (mi egy 18,5×9,5×12,5cm-est választottunk)
Fa szív (kb. 10cm-es)
Szalvéta (levendulás mintával)
Akril festék
Decoupage ragasztó
Fényes lakk
Csipkeszalag (kb. 2cm vastagságú, 150cm)
Ragasztó (a csipke felragasztásához)
Ecset
Kis szivacs (a szélek pepecseléséhez)

Elkészítés:

Elsőként szereljük szét a dobozunkat, hogy megkönnyítsük ezzel a festést. A doboz tetejét fehérrel kenjük le, hogy a szalvéta tökéletesen látszódjon a decoupage technikával történő ragasztás után. Ezután jöhet a festés többi része. Mi kívülre sötétebb lilát, belülre pedig lazac színt választottunk.

fadoboz

fadoboz_festes_utan

Ha a festék megszáradt, akkor a fedélre ragasszuk fel a decoupage ragasztónkkal a szalvétát. Ha ez megtörtént, és a ragasztó is megkötött, akkor vágjuk le a szalvéta túllógó részeit a széleken.

Fadoboz decoupage

Mi a dobozhoz készítettünk egy faszívet is, melyre ugyanabból a szalvétából került, amivel a doboz fedelét is bevontuk. A decoupage ragasztó száradását követően egy kis ollóval itt is vágjuk le a lelógó részeket. Ha szeretnénk, hogy a végeredmény még látványosabb legyen, akkor a szív széleit egy aprócska szivacs segítségével pepecseljük be egy sötétebb színnel. Ez még inkább kiemeli a mintánkat, és egyúttal be is keretezi azt. Ugyanezt célszerű megtennünk a doboz fedelének széleivel is.

Faszív decoupage

Ha mindezzel megvagyunk, akkor a csipkeszalagok felragasztása következik, melyeket mi a fedél alsó peremére, illetve a doboz felső részére rögzítettünk. (Mi ehhez ragasztópisztolyt használtunk, de megfelelő lehet másfajta ragasztó is.) A ragasztópisztollyal a csipke szalag hátulját érdemes vékonyan, rövid szakaszonként bekenni, és így apránként gyorsan odaszorítani a dobozhoz, míg egy kicsit odaköt.
A pántok, illetve a zár részeit akár ki is vághatjuk a csipkeszalagból, hogy az összerakásnál még könnyebb dolgunk legyen, és még tökéletesebbek legyenek az illesztések.

Fadoboz csipkeszalaggal

Végezetül a korábban elkészült faszívünket ragasszuk a doboz belsejébe, vagy pedig egy akasztót készítve rá zsinórból, tegyük simán a dobozba az ajándék kísérőjeként. Mi az első lehetőséget választottuk, így dobozunkat felnyitva mindig ez a levendulás szív örvendezteti meg a bekukucskálókat. 🙂

levendulas_ajandekdoboz_szivvel

Az elkészítés folyamata képekben:

Levendulás ajándékdoboz készítése

Oszd meg az ismerőseiddel is!