Kreatív alapanyagok, kellékek és beszerzésük – Hogyan legyek kreatív? 3. rész

Hogyan legyek kreatív? sorozatom harmadik része a kreatív alapanyagokról, kellékekről és ezek beszerzési lehetőségeiről, forrásairól szól. A listák, melyeket összeállítottam, az én személyes kedvenceim, ezeket használom leggyakrabban egy-egy kreatív alkotás elkészítéséhez. Emellett pedig úgy gondolom, hogy egyszerű alapanyagokról és kellékekről van szó, ráadásul könnyen beszerezhetőek, és igen sokrétűen felhasználhatóak. 🙂

hogyan legyek kreatív

Az alapanyagokról, kellékekről és beszerzésükről:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Kreatív alapanyagok:

1. Színes papírlapok, kartonok

Ezek szerepelnek elsőként a listámon. Én személy szerint nagyon szeretem a színes lapokat, sokszor dolgozom is velük. Egyszerűek, de mégis igen sokrétűen felhasználhatod őket, mint például hajtogatáshoz, melyen belül rengetegféle dolgot készíthetsz (ajándékdoboz, tasak, képeslap, virág stb.). Különféle dobozok bevonására is alkalmasak, így még dekoratívabbá téve azokat, de alakzatokat is vághatsz ki, melyekből különböző figurákat alkothatsz.

kreatív alapanyag

A színes papírlapokhoz sorolnám a színes és mintás kartonlapokat is. Ezeket is sokrétűen, kreatívan tudod használni.

Mindegyiket megvásárolhatod darabonként vagy akár csomagban is. Én inkább a csomagot javaslom, mert többféle színt és nagyobb mennyiséget tudsz egyszerre beszerezni, ráadásul költséghatékonyabb is.

2. Barkácsfilcek

Filcanyagokból is sok csodás kreációt alkothatsz, 2D-ben és 3D-ben is. Varrással és ragasztással tudsz belőlük például virágokat, figurákat készíteni, melyeket aztán további dekorálásra is felhasználhatsz. De akár egy egész díszt is összeállíthatsz filcből: adventi kalendáriumot, ajtódekorációt, asztali díszt stb.

A filcanyagokat is be tudod szerezni darabonként vagy akár csomagban is.

3. Akril festékek

Festékek közül többféléből válogathatsz, én az akril festéket javaslom. Jóformán csak akril festékekkel szoktam dolgozni, nagyon jól fednek, sokféle anyaghoz felhasználhatóak: fa, műanyag, karton, hungarocell, üveg, fém, kő, agyag. Gyorsan és vízállóra szárad.

A színpaletta hatalmas, emellett pedig válogathatsz matt, fényes és metál színek között is.

Kiszerelésben is többféle van a piacon: tubusos és tégelyes, és ezeken belül is van többféle mérettel találkozhatsz.
Én jobb szeretem a tégelyes formát, szerintem kényelmesebb vele dolgozni.

Az akril festékek esetében azt javaslom, hogy érdemesebb a jobb minőséget beszerezned, hogy a munkád igazán szép legyen.

4. Fonalak

Fonalból leggyakrabban pompom-okat készítek, melyeket további dekorálásra használok fel.
De akár különféle figurákat (pl.: fonalbaba) is összeállíthatsz fonalból, valamint be is vonhatsz vele koszorúalapot vagy akár üveget is.

A fonalak színskálája is hatalmas, és kiszerelésben is többféle közül választhatsz.

Kreatív kellékek:

1. Ragasztók

Nagy kedvencem a ragasztópisztoly, mert sokféle anyagot tudok vele gyorsan és egyszerűen összeragasztani. Van belőle kicsi és nagy méretű i. Én a kicsit használom általában, mert az alkotásaim méretéhez elegendő.
Típusban még nem találtam meg az igazit, de úgy tapasztaltam, hogy a hosszabb, vékonyabb, csőrös végű ragasztópisztollyal szebben, egyenletesebben lehet dolgozni.

A másik kedvelt ragasztóm a hobby ragasztó, mellyel szintén sokféle anyagot lehet ragasztani: fa, papír/karton, bőr, textil, hungarocell stb. Lassabban szárad, de remekül összeragasztja azt, amit kell. Többféle kiszerelésben kapható, tubusos, tégelyes és csőrös végűben is. Én utóbbit szeretem a leginkább. Márkák közül néhányat már kipróbáltam, de nem vettem észre különbséget köztük.

Harmadik kedvelt ragasztóm pedig a ragasztóstift, mely szerintem a legtökéletesebb papírragasztáshoz. 🙂

2. Ecsetek

Festékek és egyes ragasztók felviteléhez nélkülözhetetlenek. Fajtában, méretben többféle közül választhatsz. Én úgy tapasztaltam, hogy a puha sörtéjűekkel szépen és egyszerűen lehet dolgozni.
Szerintem nem érdemes a legolcsóbbat megvenni, mert kellemetlenségeket, problémákat okozhat munka közben. Én nem egyszer jártam úgy, hogy 2-3 használat után elkezdtek kijönni a szálak, a decoupage technikánál pedig volt, hogy felsértettem a szalvétát vele.

kreatív kellék

Egyesével és csomagban is megvásárolhatod. Szerintem csomagban érdemes, mert egyszerre többféle méretű ecseted lesz, kedvezőbb áron.

Az ecsetek mellé szeretném még a mosogatószivacsot is besorolni. 🙂 Én gyakran használom, mert egyszerűen és olcsón beszerezhető, szépen lehet vele dolgozni, és különleges, porózusos felületet hagy maga után.

3. Ollók

Érdemes különböző méretű ollókat is beszerezned, mert a kisebb méretű dolgokhoz egyszerűbb használni kicsi ollót, a nagyobb méretű dolgokhoz pedig értelemszerűen a nagyobbakat.

4. Vonalzó, ceruza, körző, radír, tű+cérna

Ezeken biztosan mosolyogsz, de hidd el, nagyon jó, ha kéznél vannak. 🙂
Szerintem mindegyikből 1-1 darabot különíts el kreatív alkotás céljára, tedd biztos helyre, ahol mindig megtalálod. Így megóvva magadat attól a kellemetlenségtől, hogy ha rögtön kell valamelyik eszköz és nem találod, ne kelljen égen-földön keresned, esetleg – szélsőséges esetben –  az ágy alól kiguberálnod. 😉

Kreatív alapanyagok és kellékek beszerzési lehetőségei, forrásai:

  • A felsorolt alapanyagok és kellékek szinte mindegyikét be tudod szerezni kreatív hobby boltokban.
  • Ha ilyen bolt nincs a közeledben, akkor egyes papírboltokban is.
  • Ezek mellett pedig különböző kreatív alapanyagokat és kellékeket árusító webáruházakból is tudsz rendelni. Itt viszont figyelembe kell venni, hogy a webáruházak általában szállítási költséget számolnak fel a vásárlásra.

Így első körben ezek lennének az alapanyagok és kellékek, melyekkel szerintem már könnyebben el tudsz indulni, illetve boldogulni. Remélem, hogy ezek bemutatásával egy kis segítséget tudtam nyújtani számodra. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!