Karácsonyfa készítése tobozból

A karácsony igazi ékköve a karácsonyfa. De akár fogalmazhatunk úgyis, hogy hab a torta tetején, az ünnep fénypontja. Mindig is nagy izgalommal vártam, hogy édesapám belefaragja a csodás illatú, már önmagában is meseszép fenyőfát a tartóba. Majd pedig nagy örömmel és lelkesen nekiláthassunk a feldíszítésének. Imádtam, ahogy sorra kerülnek fel a különböző díszek, füzérek, szaloncukrok és végül a csúcsdísz a fa tetejére. Ez mit sem változott, hisz a mai napig nagyon szeretem a fenyőfát díszes ruhába öltöztetni. 🙂

karácsonyfa tobozból

Többször elképzeltem, hogy milyen jópofa lenne, ha szinte minden helyiségben lenne egy karácsonyfa. Hajmeresztő ötlet, elismerem, de azért szerintem jópofa is. 🙂
Ez nem is igazán megvalósítható, de persze léteznek rá alternatívák, hogy valahogy azért mégis mindenhová tudjunk egy kis karácsonyfát varázsolni.

Egyik ilyen szuper alternatíva a tavaly készített, papírfonásos karácsonyfa, melyet többféle méretben el lehet készíteni, szépen feldíszíteni, majd elhelyezni a szobákban, a nappaliban, a konyhában vagy a folyosóra.

Idén sem maradhatott el mini karácsonyfa. Most alapanyagul a fenyőtobozok szolgálnak, mely ötlettel már korábban is szemezgettem. A végeredmény csodás lett, és ezt a fajtát is többféle méretben el lehet készíteni, és tetszés szerint díszíteni.

Remélem a toboz karácsonyfa is elnyeri tetszéseteket, és ki is próbáljátok. 🙂

Elkészítését a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükséged lesz:

– fenyőtobozok
– kúp alakzat (hungarocell kúp vagy készíthetsz egyet kartonból is)
– ragasztópisztoly
– dekorációs kellékek: gyöngyfüzér, kisebb karácsonyfagömbök, karácsonyi szalag/zsinór, rattan csillag, apró díszek stb.

Elkészítése:

karácsonyfa tobozból

1. Ha nincs hungarocell kúpod (kreatív hobby boltban vagy egyes papírboltokban beszerezhető), kartonból is tudsz készíteni egyet. Kivághatsz egy félkört vagy egy 3/4-es kört, melyet  kúp alakzatra feltekersz, és ragasztással rögzítesz. Vagy egy téglalap alakú kartonlapot feltekersz tölcsér/kúp alakzatúra, ragasztással rögzíted, és az alját levágod egyenesre. Plusz az aljára ragaszthatsz egy kör alakú kartonlapot is (én ezt dobozkartonból készítettem), így erősebb, stabilabb lesz a kúp. Én kb. egy 30 cm magas kúpot készítettem Nekem csak fehér színű kartonom volt, így lefestettem sötétbarnára, hogy a tobozok felrögzítése utáni kis rések ne legyenek olyan feltűnőek.

2. Alulról fölfelé kezd el felragasztani a tobozokat. Ragasztózd be a szélesebb végüket, majd rögzítsd fel őket a kúp aljára. A ragasztás előtt oda is próbálhatod őket, elhelyezheted őket, hogy biztosan jól mutassanak, és ne legyenek közöttük nagy hézagok. Ha körbe értél az első sorral, jöhet a második. Majd a harmadik, és így tovább. Tökéletesen nem biztos, hogy szorosan egymás mellé tudod őket ragasztani, hogy ne legyenek rések, de a díszítéssel ezen még fogsz tudni javítani. 🙂

3. A kúp tetejét kialakíthatod úgyis, hogy csúcsos legyen, mint egy igazi fenyőfa. A legtetejére állítva ragassz egy tobozt.

4. Ha sikerült elkészíteni a tobozfenyőfát, jöhet a díszítés. Tetszés szerint díszítheted füzérekkel, apró díszekkel, mini gömbökkel, szalagokkal, masnikkal, és LED-es fényfüzért is tekerhetsz rá, így még látványosabb lesz.
Én először a tetejére rögzítettem egy arany színű, rattan csillagot, majd felhelyeztem a zöld gyöngyös füzért, a piros-arany sodrott zsinór, végül a fehér fa csillagokat, és az arany színű gömböket. Utóbbiak abban is segítettek, hogy a nagyobb réseket, el tudtam tűntetni.

5. Ha kész vagy a díszítéssel is, már csak a tökéletes helyet kell megkeresni a számára. 🙂

Tipp:
Akár ajándékba is szánhatod, mert igazán különleges és dekoratív alkotás.
– Havas hatást is készíthetsz rá, mielőtt felragasztanád a tobozokat, a végeiket kicsit pepecseld be fehérre, akrilfestékkel vagy temperával.
– Feldobhatod még egy kis csillámporral is. Glitteres spray-vel óvatosan fújd le az egész fát.

Oszd meg az ismerőseiddel is!