Karácsonyfa készítése papírfonással

Gondoltad volna, hogy néhány reklámújságból egy varázslatos karácsonyfát készíthetsz? Mostanáig én sem, de nemrégiben megismerkedtem egy igazán klassz technikával, amely a papírfonás, és nem is olyan bonyolult, mint ahogy elsőre tűnik. Kipróbáltam, és egyből több kicsi karácsonyfát is elkészítettem. Szerintem káprázatos, hogy néhány újságból ilyen csodát lehet alkotni. Ezek a kis gyönyörűségek pedig igazán meghitt és szemkápráztató díszei lehetnek otthonodnak, de ajándéknak is kitűnőek. 🙂

Karácsonyfa készítése papírfonással

Persze, ezzel a technikával rengeteg más szépség is elkészíthető, de az Ünnepek közeledtével én a karácsonyfát választottam. 🙂

A papírfonással készült karácsonyfa folyamatát a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükséged lesz:

– reklámújságok (ezekből is a matt felületűeket rakd el inkább, mert a festés jobban rátapad, mint a fényes felületűekre)
– olló, papírragasztó, ragasztópisztoly
– hungarocellkúp vagy kartonból készített kúp alakzat
– festékspray vagy akrilfesték + ecset
– hurkapálca
– díszítő elemek

Elkészítés:

1. Az újságokat 8-9 cm-es csíkokra vágd fel. Célszerű úgy vágni őket, hogy minél hosszabbak legyenek a csíkok.

2. Fogj egy papírcsíkot, és tekerd fel a hurkapálcára. Nagyjából a pálca közepéhez tedd a csík egyik végét 160-170 fokos szögben tartva, és a sarok kissé lógjon túl a pálca másik oldalán. Kezd el feltekerni úgy, hogy ezt a kis sarkot begyűröd a tekerés kezdeténél. Viszonylag szorosan tekerd, hogy stabil legyen, de ne túl szorosan, mert nehéz lesz lehúzni a pálcáról a végén. Ezt ki kell tapasztalni. Ha feltekerted, a végét ragasztással rögzítsd, majd óvatosan húzd le a hurkapálcáról. Akkor jó, ha az egyik vége vékonyabb, a másik vastagabb.

3. Attól függően, hogy mekkora fát szeretnél készíteni, kell ilyen feltekert csíkokat készítened. Egy kb. 18 cm magas kúphoz kb. 27-30 db csík fog kelleni. Egy kb. 28 cm magas kúphoz pedig kb. 48-50 db.

4. Ha meg vagy a csíkokkal, 3 db-ot középen ragassz össze úgy, hogy egyet egyenes vonalban teszel magad elé, a másik kettőt pedig átlósan helyezed el. Így egy csillagot kapsz.

5. A ragasztás után a közepére helyezd a kúp alakzatot, kicsit rá is nyomhatod, hogy jobban megálljon. Így 6 db kilógó szálad lesz. Az egyik ilyen szálra ragassz rá egy másikat – mindegy melyikre -, ez lesz a hetedik szál. Fontos, hogy ez a hetedik szál a mellette lévő szál fölött fusson.

6. Kezdődhet a fonás. A felragasztott szál melletti szálat – amely fölött helyezkedik el -, hajtsd rá erre a hetedik ágra.

7. Ezután körbe-körbe haladva a soron következő szálakat egymásra.

8. Ha menet közben elfogynának a szálak, a végeikre csúsztassatok rá egy másikat, így tudjátok folytatni a fonást.

9. Ezeket a munkafolyamatokat addig folytasd, amíg el nem érsz a kúp tetejére.

10. Ha elérted a tetejét hajtsd egymásra a szálakat, és ragasztással rögzítsd.

11. Fordítsd meg a kúpot, és az alján vágd el a szálakat, de egy kicsit hagyd hosszabbra.

12. Óvatosan húzd le a kúpról az alkotást.

13. Az alján kilógó kis részeket ragasztással rögzítsd, hogy ki ne bomoljon a fonás.

14. Kész is a fenyőfa. Egy kis festéssel és díszítéssel pedig igazi karácsonyfává változtathatod. Én festékspray-t használtam, ezzel szerintem egyszerűbb befedni, de akril festékkel is be lehet színezni. A festék száradása után tetszés szerint díszítheted.

Karácsonyfa papírfonással

Tipp: Festékspray-t festékboltokban, kreatív hobby boltokban, de egyes papírboltokban is beszerezhetsz.

Oszd meg az ismerőseiddel is!