Írisz technika – Különleges kreatív technika

Az írisz technika egy igazán kreatív és látványos technika, mely a látszat ellenére nem bonyolult. Szerintem már a neve is nagyon szép, önmagáért beszélt, de a segítségével készített alkotás még ennél is szebbek. Összeállítható egy csodás kép a falra, egy különleges füzetborító, egy gyönyörű képeslap vagy akár egy mesés könyvjelző is. Ráadásul bármikor, bármilyen évszakban, bármilyen alkalomra: születésnap, névnap, karácsony, húsvét stb. bátran elkészíthető.

írisz technika

Én is többféle motívummal kipróbáltam, csillaggal, fenyőfával, falevéllel. Színekben pedig határ a csillagos ég. Használhatunk a motívumnak megfelelő színeket vagy minden réteg lehet más-más színű. Kinek hogy tetszik. 🙂

Az írisz technika elkészítésének lépéseit a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükségünk lesz:

  • kis méretű, színes papírlapok (én 8,8 cm x 8,8 cm-eseket használtam: narancs, citrom és piros színekben)
  • írisz technika sablon
  • vastagabb papír- vagy kartonlap (lehet egyszínű vagy mintás)
  • ceruza, olló, vonalzó
  • papírragasztó

írisz technika

Elkészítés:

1. A választott kartonlapra rajzolj rá egy tetszőleges mintát: falevél, fenyőfa, kör, négyzet, virág stb.

2. Majd vágd ki, de úgy, hogy csak a mintát, a kartonlapot ne vágd el, ne sérüljön. Ezt megteheted egy sniccerrel, vagy a minta közepét óvatosan átszúrod az olló hegyével, és így vágod ki a mintát.

3. A színes papírlapokat felezd el, vágd félbe ollóval, majd hosszában hajtsd félbe őket.

4. Az írisz sablont helyezd magad elé, majd rakd rá kivágott-mintás kartonlapot. Ha mintás kartonlapot választottál, a minta nézzen lefelé. A lap hátuljára fogsz dolgozni.

5. Kívülről befelé kell haladnod, spirálos alakzatban. Elkezdheted az óramutató járásával megegyező irányba vagy ellentétesen is felragasztani a színes papírlap csíkokat. Segítségképpen a sablon meg van számozva, így egyszerűen nyomon követheted, hogy éppen melyik sor a következő. Én a falevelet 3 színből készítettem el. Narancssárgával kezdtem, majd a citromsárgával és a pirossal folytattam. Ezt a kombinációt folytatva ragasztottam (narancssárga-citromsárga-piros) a papírcsíkokat az óramutató járásával ellentétes irányba, spirál alakzatban, amíg el nem fogyott a sablon.

A ragasztást úgy csináltam, hogy a félbehajtott papírlapok zárt részét helyeztem a vonalakhoz, illetve a ragasztás előtt odapróbáltam a csíkokat, és nem a papírcsíkokat ragasztóztam be, hanem a helyét a kartonlapon. Nem szabad magát a papírcsíkokat beragasztózni, mert odaragadnak a sablonra, és így sajnos elrontjuk, nem lesz jó.

6. Ha kész vagy a ragasztással, fordítsd meg, és nézd meg a végeredményt. Majd fordítsd vissza, és a hátuljára – ahová ragasztottad a papírcsíkokat – ragassz egy papírlapot, így nem fog elszakadni, sérülni és erősebb lesz az alkotásod. 🙂

Sablonok:

írisz technika sablon

sablon

Oszd meg az ismerőseiddel is!