Hűtőmágnes készítése házilag

Ha egy aprósággal szeretnénk meglepni valakit, akkor jó választás lehet egy hűtőmágnes, pláne, ha mi magunk készítjük el. Ezúttal ahhoz szeretnék segítséget nyújtani és ötletet adni, hogy a megszokott formákon túl, valami igazán különleges darab születhessen végeredményül. 🙂

Hozzávalók:

Kisméretű fa vágódeszka formák
Szalvéta
Csipke szalag
Fehér akril festék
Decoupage ragasztó
Mágneskorong
Keskeny szatén vagy textil szalag (a masnihoz)
Fényes lakk
Ragasztó (mi ragasztópisztolyt használtunk)
Ecset

Alapanyagok

Elkészítés:

Elsőként válasszunk ki olyan szalvétákat, melyeken vannak akkora kivágható minták, amik megfelelőek a kis vágódeszkáink közepére. Ha a kiválasztás megtörtént, vágjuk ki a szalvétákból ezeket a részeket. (Bátran vágjunk szélesebb darabokat a szalvétákból, mint ami szükséges, a decoupage-olás végeztével a túlnyúló részeket majd le tudjuk vágni/csiszolni.)

kivagott_mintak

A deszkákat fessük le a közepük táján akkora részen fehérre, melyet a kivágott minták igényelnek.

festes

Ha a festék megszáradt, a festett felületet kenjük be ecsettel vékonyan és egyenletesen decoupage ragasztóval, majd óvatosan illesszük rá a kivágott szalvéta darabot. (Fontos, hogy a szalvétának csak a legfelső, mintás rétegét ragasszuk oda, a másik két réteget felhelyezés előtt el kell róla távolítani.) A felhelyezést követően az ujjainkkal finoman simogassuk el a szalvétát, hogy a felület a lehető legegyenletesebb legyen, majd ecset segítségével kenjük át a teljes felületet középről a szélek felé haladva decoupage ragasztóval, eközben eltüntetve a megmaradt egyenetlenségeket, gyűrődéseket. A műveletet egyre finomodó mozdulatokkal addig ismételjük, míg a ragasztó egyenletesen el nem oszlik a felületen, de csak óvatosan, mert a szalvéta a sok „simogatástól” könnyen kiszakadhat.

Decoupage ragasztás

Miután a decuopage ragasztás megszáradt, a vágódeszkánkon túlnyúló szalvéta részeket vágjuk le egy kis ollóval, vagy ami még jobb, az éleken finom csiszoló papírral megdörzsölve távolítsuk el őket. Ha ezzel megvagyunk, átkenhetjük az egész vágódeszkánk felületét fényes lakkal, hogy még szebb, kissé csillogó felületet kaphassunk.

Decoupage és lakkozás után

Ezt követően a decoupage technikával rögzített szalvéták szegélyeihez ragasszunk fel keskeny csipkeszalagot, ezáltal még inkább kiemelve a mintát.  Ez talán ragasztópisztoly segítségével a legegyszerűbb.

csipke_ragasztasa

Amennyiben még inkább fel szeretnénk dobni kis díszünket, akkor egy villa segítségével készíthetünk hozzá apró masnikat is, melyeket aztán a vágódeszkánk nyakához ragaszthatunk.

Villás masni

A villás masni készítésének folyamatáról itt találhatsz képeket és egy videót: Masni készítése villával

Nem maradt más hátra, mint a mágneskorongok felhelyezése.

Mágneskorong ragasztása

Ezzel el is készültünk egyedi, saját készítésű hűtőmágneseinkkel, melyek igazán személyes és nem mindennapi ajándékok lehetnek szeretteinknek, vagy csodás díszek hűtőnk ajtaján. 🙂

Hűtőmágnes készítése házilag

Az elkészítés teljes folyamata képekben:

Vágódeszka hűtőmágnes készítés otthon

Oszd meg az ismerőseiddel is!