Hogyan kezdjem el? – Hogyan legyek kreatív? 1. rész

Szeretnél kreatívkodni, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Vagy már belekóstoltál ebbe a csodás világba, de még nem igazán találod a téged leginkább kifejező alkotási módot? Akkor tarts velem, és segítek rátalálni a válaszokra. 🙂
“Hogyan legyek kreatív?” címmel ugyanis új sorozatot indítok, melyben hasznos ötletekkel, tippekkel, tanácsokkal és érdekességekkel szeretnék a segítségedre lenni abban, hogy egyre otthonosabban mozoghass ebben a világban.

hogyan legyek kreatív

Nemrégiben a Duna csatorna Család-barát című magazin műsorának vendége voltam, ahol Kolozsi Kiliánnal beszélgettünk kicsit ebben a témában, és felmerült a következő kérdés: Hogyan is lehetne ennek az egésznek nekilátni?

A műsor után is többször elgondolkodtam ezen a kérdésem, így arra jutottam, hogy készítek róla egy videót, melyben igyekszem a lehető legjobban körbejárni a témát. Ez a videó pedig a Hogyan kezdjem el? címet kapta, mely a sorozat első része is egyben.

Kezdésként hadd emeljek ki rögtön 3 remek kifogást, melyek valamelyikét vagy akár mindet egyszerre előszeretettel használják az emberek – és talán számodra is ismerősek lehetnek -, hogy miért is nem fogjanak bele az alkotásba:

1. Túl sok pénzbe kerül, költséges
2. Túl sok időt vesz igénybe a kreatívkodás
3. Ügyetlen, kétbalkezes vagyok, én ezt nem tudom megcsinálni, nem vagyok kreatív

Egyik ürügyet sem védelmezném, sőt, videómban igyekeztem mindegyiket megcáfolni. Hiszen nagyon sok kreáció elkészíthető különösebb anyagi ráfordítás nélkül, akár viszonylag rövidebb idő alatt is. A kétbalkezességről pedig annyit, hogy neki van egy igazán szuper ellensége: a gyakorlás. Bármilyen hihetetlen is, én sem ollóval és ragasztóval a kezemben jöttem a világra, elsősorban rajtam is a gyakorlás segített. 🙂
A videómban persze több példán, és saját tapasztalatokon keresztül is igyekszem mindezt megerősíteni, szemléltetni.

Miután sikerült szertefoszlatni az alibiket, hogy miért is ne kezdj bele a kreatívkodásba, akkor se szaladj egyből a boltba, és vásárolj össze mindenféle alapanyagot egy kisebb vagyonért! Célszerűbb lehet, ha megvizsgálod a következőket:

  • Az alkotás végeredményeként egy nagyobb méretű, látványosabb dolgot szeretnél kapni, vagy inkább egy helyesebb, kisebb méretű kreációt?
  • Inkább az összetettebb folyamatok vonzanak, vagy esetleg azok, amelyeket néhány lépésben el lehet készíteni?

Még azt is érdemes lehet fontolóra venned, hogy erre mennyi pénzt és időt szeretnél és tudnál fordítani.

Ha mindezzel megvagy, akkor már bizonyára közelebb vagy a megoldáshoz.
Viszont még mindig akad egy szuper lehetőség, ami a segítségedre lehet. Nem más ez, mint az otthonod, ahol rengeteg olyan dolgot találhatsz, melyek érdekes és – nem utolsó sorban – ingyenes alapanyagként szolgálhatnak számodra az alkotáshoz.

Remélem sikerült a fentiek által közelebb hoznom hozzád a kreativitást, és választ adni a kérdésre, hogy: “Hogyan kezdjem el?” 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!