Fonal vagy zsinórgömb készítése

Egy fonal vagy zsinórgömböt akár mi magunk is elkészíthetünk, mely nem bonyolult, bár kissé maszatos munka. De a végeredmény igazán kápráztató lesz. Különböző színben és méretben összeállíthatjuk, majd lelógathatjuk a csillárról vagy egyszerűen az asztalra is kitehetjük, hisz önmagában is különleges dekoráció,  de akár tavaszi, őszi vagy karácsonyi díszt is összeállíthatunk belőle. 🙂

fonalgömb

A fonalgömb elkészítését a következő videóban, illetve képsorozaton keresztül láthatod:

Amire szükségünk lesz:

– lufi
– folyékony ragasztó (ami átlátszóra szárad)
– víz
– zsinór vagy fonal
– olló
– tálkák

Elkészítés:

1-2. A szükséges hozzávalók beszerzése után egy tálkába adagoljuk a ragasztó egy részét, majd kis vízzel hígítsuk fel (1-2 teáskanálnyi), így tudunk kicsit spórolni a ragasztó mennyiségével. A lufit tetszőleges méretűre fújjuk fel. Érdemes kisebb méretűre fújni, mert ha először készítjük, egyszerűbb vele dolgozni.

3-4. Mielőtt nekilátnánk a munkának, újságpapírt vagy kartondarabot érdemes az asztalra tenni, hogy ne kenjük össze.
A zsinórból tekerjünk le egy adagot, majd teljesen mártsuk bele a hígított ragasztóba.

5-6. Kezdjük el a ragasztós zsinórt feltekerni a felfújt lufira. (Kezdjük a bekötött részénél a lufinak.)

7-8-9-10-11-12. A ragasztós zsinórt tetszőleges irányba tekerjük fel, de arra figyeljünk, hogy hirtelen ne váltsunk irányt, mert így lecsúszhat a lufiról a zsinór. Valamint mindegyik tekerésnél ugyanakkora erővel szorítsuk a lufihoz a zsinórt. Ha menet közben elfogyna a ragasztós zsinórunk, tegyük rá egy tálkára a lufit, tekerjünk le még egy adag zsinórt, és mártsuk a felhígított ragasztóba, és folytassuk a feltekerést.

13. Ha úgy ítéljük meg, hogy elegendő mennyiséget feltekertünk a lufira, vágjuk le a maradék, száraz zsinórt (ha maradt), és tűrjük be óvatosan a egy zsinór csík alá. Ezt érdemes a lufi szájánál megtenni.

14-15. Tegyük egy kis tálkára a betekert lufit és legalább 2-3 órát hagyjuk száradni szabad levegőn. Olykor forgassuk át.
Ha a zsinór túlságosan megszívta volna magát folyadékkal, tovább is tarthat a száradás. Erre rásegíthetünk hajszárítózással, de arra nagyon ügyeljünk, hogy túl közel ne tartsuk a lufihoz a hajszárítót, mert a nagy hő hatására kidurranhat a lufi!!!
Ha már nem ragad, és viszonylag megkeményedett, ollóval kicsit vágjuk be a lufit a szájánál, mely szépen leereszt és elengedi a zsinórt. Majd óvatosan húzzuk ki a lufit a gömbből. Ekkor még teljesen nincs megszáradva a gömb!! Még ekkor sincs (valószínűleg) teljesen megszáradva a gömb. Még 1-2 órát hagyjuk állni szabad levegőn.

fonalgömb készítése

Oszd meg az ismerőseiddel is!