Fadoboz dekorálása repesztési technikával

A múltkori, repesztő lakkos cikkünk után, szerettem volna egy fadobozon is bemutatni ezt a technikát.
Volt is itthon egy aprócska fadoboz, mely már elég régóta kallódott a polcon, egy egykori repesztési próbálkozás kissé félresikerült emlékeként. Most elővettem, kicsit lecsiszoltam, és úgy véltem, hogy megfelelő lesz számomra ehhez a feladathoz.

fa doboz

Mivel a csiszolás után egy viszonylag egyenletes színű és felületű világosbarna színt kaptam, így arra jutottam, hogy meghagyom ezt a felületet alapnak.
Lekentem repesztő lakkal, és megvártam, míg megszárad. A száradás után egy magát tejeskávé színűként hirdető festékkel festettem át a dobozt.

Repesztőlakk fán

Hogy a repesztés jól sikerüljön, a festéket úgy kell felvinnünk az ecsettel, hogy minden részén csak egyszer haladhatunk át. A festék sűrűsége akkor a legideálisabb, ha se nem túl sűrű, se nem túl híg. (A megfelelő állagot gyakorlat útján lehet kitapasztalni.) Bővebb leírást a repesztő lakk használatához korábbi cikkünkben találhatsz.

Miután a doboz megszáradt, úgy döntöttem, hogy kicsit még feldobom decoupage technikával a kinézetét. Ehhez egy pillangót vágtam ki szalvétából, illetve egy vékony szolid mintájú szegélyt terveztem felvinni a doboz alsó felére. A pillangó felragasztása tökéletesen sikerült is, azonban a doboz aljának kinézete korántsem úgy alakult, ahogy azt elképzeltem. A felvitt minta nem túl jó hatást keltett, és valahogy egyáltalán nem illett a képbe.
Így jobb ötlet híján úgy döntöttem, hogy azt mindenképp leszedem valahogy a dobozról. A leszedéssel nem is volt különösebb gond, a bakit csak az okozta, hogy a szalvétával együtt a megrepesztett festékréteg is lejött foltokban. 🙂
Más választás híján a csap alatt lemostam a doboz alsó feléről a teljes szalvéta- és repesztett festék réteget, mely után nagy meglepetésemre egy, még régen felvitt, sötétbarna festékréteg került elő, ami egyébként tökéletesen ellenállt a víznek, és a dörzsölésnek.

Ahogy így nézegettem a „besötétedett” dobozt, a kisebb bosszúság közepette felcsillant a szemem… Tetszett a kissé kopottas, pucolás utáni, viharvert kinézete. Megszárítottam hát, és mint kiderült, tökéletesen illet a pillangós fedélhez. Sokkal jobban tetszett így a doboz kinézete, mint egyszínűen.
Tehát kellett ez a kis baki, hogy még többet tudjak kihozni ebből az aprócska kis dobozból. 🙂

A végeredmény:

Fadobozon repesztőlakk használata

Repesztőlakk technika

Oszd meg az ismerőseiddel is!