Esőbot készítése házilag

Egy kisebb gyerekkori álmomat váltottam valóra az esőbot elkészítésével. Kisgyerekként nagyon elvarázsolt ennek a hangszernek az összeállítása, no meg persze a hangja. 🙂 Akkoriban elmaradt, viszont most, sok-sok évvel később elkészítettem a saját esőbotomat, melynek folyamatát meg is mutatok neked ebben a bejegyzésemben. Különösebb alapanyagot nem igényel, és viszonylag egyszerű is megalkotni.

esőbot készítés

Az esőbot elkészítését a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükséged lesz:

– kartonhenger (okmányhenger, rajzhenger, postázóhenger név alatt is megtalálod papírboltokban)
– acélszegek
– kalapács
– töltőanyag: apró kavicsok, gyöngyök, lencse, szárazbab, rizs stb.
– díszítőelemek: krepp papír, színes papír, akrilfesték stb.

Elkészítés:

A kartonhengerből különböző méretekkel találkozhatsz, én egy 75 cm hosszú és 5 cm átmérőjűvel dolgoztam. Ehhez a méretű hengerhez 3,5 cm hosszú acélszegeket használtam, melyekből nekem 80 db-ra volt szükségem.

esőbot készítés

1. A kartonhengerbe a kalapáccsal óvatosan bele kell ütni a szegeket. Én spirál vonalban tettem ezt meg – 1-1,5 cm távolságot hagyva a szegek között -, de egymástól elszórva, egyenlő távolságra is be lehet ütni őket. A spirál vonalat előrajzolhatod, de ezt nem fontos megtenned, hisz a hengeren találsz segédvonalat, melyet követve egyszerűen és szabályosan elkészítheted a spirális alakzatot. 🙂
Túl nagy erővel nem kell ütni, mert gyorsan átüti a szeg a kartont, és így az ujjadat is megütheted! Apró, kisebb ütögetésekkel könnyedén “átfúrja” magát a szeg a kartonon.

esőbot

2. Ha bekerültek a szegek a hengerbe, tetszőleges díszítsd ki. Én színes krepp papírcsíkokat használtam, melyeket felváltva ragasztottam a hengerre.

3. A díszítés után megtöltöttem rizzsel és lencsével, mindegyikből 8-8 kisebb maréknyit. Többet is lehet bele tenni, attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnéd az eső hangját.
A henger egyik kupakját vedd le, és a nyíláson öntsd bele a töltőanyagot, majd zárd vissza a kupakkal a hengert.

4. El is készült az esőbot, jöhet a tesztelés.
Tartsd függőlegesen az esőbot:
– ha hirtelen átfordítod, gyorsan leperegnek a szemek
– ha lassan, fokozatosan fordítod át, egyenletes, hosszabb ideig fognak peregni a szemek.

Oszd meg az ismerőseiddel is!