Decoupage technika

A decoupage vagy más néven szalvétatechnikával nagyon szép, látványos és egyedi alkotásokat tudunk készíteni. Sokféle anyagot díszíthetünk ezzel a módszerrel. Dolgozhatunk fával, műanyaggal, üveggel, hungarocellel, textillel, gipsszel, kartonpapírral, de kővel is akár. Folyamata nagyon egyszerű, különösebb kézügyességet sem igényel, gyerekekkel is bátran nekiláthatunk.

decoupage technika

A munka megkezdése előtt, a ragasztani kíván tárgyon kívül, a következő alapvető kellékeket kell beszereznünk:
– decoupage ragasztó
– lakk, ecset és/vagy szivacs
– szalvéta
– olló
– akrilfesték (fehér)
Ezeken kívül, a díszítéstől függően, szükségünk lehet még repesztő lakkra, színes akrilfestékekre.

Miután megvannak a hozzávalók, neki láthatunk a kiválasztott tárgy dekorálásához, az alábbiak szerint:
1. A választott tárgyat tisztítsuk meg. Ha például kővel vagy agyaggal (cseréppel) dolgozunk, azt mossuk meg és hagyjuk megszáradni.
2. Ha nem üveggel dolgozunk, akkor a felületet kenjük le alapozó-, vagy fehér akrilfestékkel. Ezáltal a rákerülő minták jobban fognak látszani.
3. Amíg szárad a festés, a szalvétából tetszés szerint vágjuk ki a mintákat, majd szedjük szét a réteget, mert csak a legfelső, színes résszel fogunk dolgozni.
4. Ha megszáradt a festék, kenjük át decoupage ragasztóval azt a részt, ahová a kivágott mintát ragasztani szeretnénk. Nagyobb felület esetén először csak egy részét kenjük be ragasztóval, nehogy a munka közben megszáradjon. Ha a minta felkerült, középről elindulva, a szélek felé haladva kenjünk rá ecsettel még egy kis ragasztót. Így nagyobb tartósságot érhetünk el.
5. Miután megszáradt a ragasztó, kenjük le az egész tárgyat lakkal, hogy még szebb, és időt állóbb lehessen alkotásunk.
– Ha textilre dolgozunk, a ragasztó teljes száradása után selyempapírt rátéve, vasaljuk át a felületet. Lakkozásra nem lesz szükség.
– Ha pedig üvegre dolgoztunk, a ragasztó száradása után fessük át fehér akrilfestékkel a ragasztott felületet, így a motívum sokkal jobban, és élénkebben fog látszani.

Tipp: Mikor ragasztót vagy festéket kenünk fel a felületre, érdemes előtte az ecsetet vízbe mártani, a víz nagyját papírtörlővel leitatni, így lassabban száradnak meg, könnyítve a munkákat, és ezáltal egyenletesebb rétegben is tudjuk felkenni a ragasztót, illetve a festéket.

Mi egy üvegtányért választottunk a technika bemutatásához.

decoupage technika

Kisebb minták helyett a szalvétából egy négyzetet, azaz az egy negyedét használtuk fel egészben. A tányért megfordítottuk, beragasztóztuk, és a szalvétát a mintás felületével helyeztük rá a ragasztós felületre.

decoupage_technika3

decoupage technika

Ezután átkentük még egy réteg ragasztóval. Miután megszáradt, a széleken kilógó részeket kisollóval levágtuk, majd finom szemcséjű csiszolópapírral lecsiszoltuk a maradék kis darabokat. Ezután a felragasztott szalvéta hátulját lefestettük fehér akrilfestékkel, így sokkal jobban és szebben látszik a szalvéta mintázata. (Átfestés nélkül a mintánk kevésbé lesz kontúros, mert az üveg jellegéből adódóan átlátszik.)

A végeredmény:

decoupage technika

Reméljük megtetszett nektek is ez a technika. Próbáljátok ki bátran! 🙂

Fent említettem a repesztő lakkot, mellyel még különlegesebbé tehetjük alkotásunkat. Erre egy következő bejegyzésben térünk ki.

Oszd meg az ismerőseiddel is!