BB8 droid készítése

A napokban láttam egy videót youtube-on, ahol egy hölgy az új Star Wars filmben szereplő kis robotot formálta meg az egyik tortája képében. Jópofa ötletnek tartottam, de körülbelül ennyivel le is zártam magamban az egészet. Aztán másnap otthon a kezembe akadt egy zacskó, amiben két darab hungarocell gömb rejtőzött. Még korábban, egy hóember elkészítéséhez vásároltuk, de aztán a megvalósítás valahogyan elmaradt, a zacskót a gömbökkel pedig félre tettük.

Most, hogy megláttam őket, azonnal a kis BB8-as robotot láttam kirajzolódni belőlük. A méreteik körülbelül megfelelőnek tűntek a tervemhez, így aztán nekivágtam a dolognak.

bb8

A gömbök, melyekkel dolgoztam, hét illetve öt centiméteresek. Szerencsére a kis droid formájának megalkotása nem túl nagy feladat. Ehhez a teendőnk csak annyi, hogy a kisebbik gömböt félbevágjuk, így megkapjuk a robot fejét, a teste a nagyobbik gömbbel pedig már kész is, így az alapunk meg is van a ténykedéshez.

bb8_2

Bár a hungarocell gömbök fehérek, de én mindegyik felületét átfestettem fehér akril festékkel is, hogy még egyenletesebb legyen a kinézetük. A festés történhet ecsettel, illetve szivacs segítségével is. (Ha csak egy felületet szeretnénk bevonni egy színnel egyenletesen, akkor én szívesebben használom erre a célra a szivacsot, mert egyszerűen könnyebb vele dolgozni, valamint jobban szeretem a felületet, mely a festék száradása után ennek eredményeként keletkezik. )

bb8_3

Ha ezzel megvagyunk, akkor meg kell rajzolnunk a mintát, ami a robot testét borítja, melynek segítségével a továbbiakban kifesthetjük a szükséges részeket.
A test mintájának alapja három körkörös vonal a gömb felületén, ezek metszéspontjai köré rajzolható fel a hat darab kis narancssárga szegélyű ábra, amik meghatározó elemei a robot kinézetének.

bb8_4

Az ábrák megrajzolásához bármilyen tárgy jó lehet (likőrös pohár, műanyag kupak, stb.), de a legegyszerűbb dolgunk mégis egy körsablonnal van. Pontos méreteket a körökhöz nem írok. Én is szemmérték segítségével állapítottam meg a megfelelőeket. A képen látható sablon csak a munka vége fele akadt a kezembe véletlenül, addig minden egyéb tárggyal rajzolgattam a kis köröket, próbálgatva, cserélgetve őket, míg a végeredmény jó nem lett. 🙂

bb8_6

Ha a körökkel megvagyunk, a bennük lévő mintákat már könnyedén megrajzolhatjuk ceruzával, szabad kézzel, aztán következhet a festés.
A fej megrajzolásánál is hasonlóan kell eljárnunk, próbálva hűek maradni a kis droidunk valódi kinézetéhez.

A mintákat én egy vékony ecset segítségével festettem ki. Mivel az ilyen apró ábrák kifestése nem tartozik az erősségeim közé, így jó néhány órába telt a száradási időkkel együtt, mire végeztem az egésszel.

bb8_7

Kihangsúlyoznám, hogy nem kell megijedni, ha itt-ott kicsit kicsúszunk a vonalból, vagy véletlen hozzáérintjük az ecsetet valamelyik fehér részhez. Utólag, egy kis fehér festékkel könnyedén kijavíthatóak ezek az apró kis hibák.

A test és a fej összeillesztéséhez én egy fogpiszkálót használtam, valamint egy kiürült kávépatron alját vágtam le, hogy majd a kis robotot „beleültethessem”, miután elkészült.Ebbe nem ragasztottam bele, de így is stabilan tartja, valamint szabadon mozgatható benne kedvünk szerint, kedvesebbnél kedvesebb pozitúrákat adva ezzel a robotunknak.

bb8_droid

Íme a kész BB8-as: 🙂

BB8 droid készítése

Hozzávalók:

2db hungarocell gömb (nálam hét és öt centisek)
Akril festék
Ecset, esetleg szivacs
1db fogpiszkáló vagy kifaragott gyufaszál
Talpnak bármi, amibe beleültethető (esetemben kávépatron alja)
Egy nagy adag türelem. 🙂

BB8 droid elkészítése otthon

Oszd meg az ismerőseiddel is!