Bájos fonalbabák

Nem is gondolnánk, hogy egy gombolyag kötőfonalból mi mindent készíthetünk a meleg pulóverek, sálak, kesztyűk mellett. A helyes kis pompom-októl kezdve a kedves kis állatokon át egészen az ékszerekig széles a skála. Bájos babákat is alkothatunk belőle, melyhez a fonalon kívül egy ollóra és egy kartondarabra lesz szükségünk. Nagyobb gyerekekkel is elkészíthetjük. 🙂

fonalbaba

Tehát a szükséges hozzávalók:

– bármilyen színű kötőfonal (mi 2mm-es vastagságúval dolgoztunk)
– olló
– kartondarab (testmagasság – karhosszúság arányú, mi 12,5 cm x 7 cm-es darabbal dolgoztunk)

Elkészítés:

fonalbaba készítés

1-2. Először elkészítjük a baba testét. A karton hosszabbik felét tekerjük át a fonallal. A papír mindkét oldalán lévő fonalréteg legalább ujjnyi vastagságú legyen, de picit vastagabbra is csinálhatjuk. Túl szorosan ne tekerjük a fonalat, mert behomorítja a kartonlapot, és nehezebb lesz lehúzni róla a fonalköteget.

3-4. Óvatosan húzzuk le a feltekert fonalréteget, majd tegyük félre, és készítsük el a baba karját. A keskenyebb felére tekerjük a fonalat, szintén legalább ujjnyi vastagságúra mindkét oldalán a kartonlapnak. Túl szorosan itt se tekerjük a fonalat.

5. Ezt is óvatosan húzzuk le, majd tegyük félre.

6-7-8. A baba testét tegyük magunk elé, majd egy fonaldarabbal kössük át a nyakát, illetve a haját. Ezeket szemmértékkel nyugodtan csinálhatjuk. Kössünk rá csomót, de ne túl szorosan, csak annyira, hogy tartson a kötés.

9. Ha ezzel megvagyunk, a test alsó részét egy ollóval vágjuk/nyissuk szét.

10. Ezután rakjuk magunk elé a baba karját fektetve, a két zárt rész oldal irányokba nézzenek. A két végét kössük át, karokat és kézfejeket készítve ezzel. Itt is ne túl szorosan, de tartsanak a kötések.

11-12-13-14-15. A baba testét válasszuk két részre, az alsó része maradjon az asztalon, a felső részét emeljük fel, és tegyük be a baba karját a két nyitott rész közé, a nyakához, majd hajtsuk rá a felső részt. Igazítsuk be, ne fogjuk túl szorosra, de stabilan, arányosan álljon. Majd kössük át egy fonaldarabbal a derekát is. Amíg nem rögzítjük a csomót, még igazíthatunk a babán.

16-17-18. A baba karjainak a végeit is vágjuk szét egy ollóval, majd vágjuk le egyhosszúra a kezek és a baba alsó részét.

19. És el is készült a bájos fonalbabánk. 🙂

Tipp: Készíthetünk nagyobb méretű babát is, ügyelve a méretarányokra, vagy akár még ennél kisebbet és színeset is. Díszíthetjük vele függönyünket, lelógathatjuk a csillárról, a kisebb méretűből pedig kulcstartót is készíthetünk.

Oszd meg az ismerőseiddel is!