Babaház bútor készítése – Kis szekrény

Már egy ideje szemezgettünk a mini bútorokkal, babaház bútorokkal, és elérkezettnek láttuk az időt, hogy mi is megalkossuk a sajátunkat.

Ha babaház kellékek elkészítésére adjuk a fejünket, számos alapanyag közül választhatunk. Jobbnál jobb ötletek kínálják magukat akárcsak a netet böngészve, vagy épp otthon szétnézve a „kacatjaink” között.
Mi első kis bútorunk elkészítéséhez gyufás skatulyákat vettünk alapul, melyből egy remek kis szekrényt szerettünk volna fabrikálni. Nézzük csak végig, hogy mire lesz szükségünk.

Babaház bútor házilag

Hozzávalók:

Gyufásdobozok
Vastagabb anyagú kartonlap
Festék
Ragasztó
Fapálcikák
Opcionális:
Csiszoló papír (Az élek csiszolásához)
Hurkapálcika (Ha lábakat is szeretnénk a szekrénynek)
Levendula+Makk kupacs (A virághoz és virágcseréphez)

Elkészítés:

Ahány fiókos szekrényt szeretnénk készíteni, annyi gyufásdobozt ragasszunk össze. Ezzel meg is van a kis bútorunk alapja.

babahaz_butor1

Hogy az oldalai egyenletesek legyenek, valamint plusz tartást kapjon az egész szerkezet, vágjunk ki vastagabb kartonból akkora téglalapokat, hogy az oldalakat tökéletesen lefedje. (Mi ehhez egy otthon megbújó, fekete dobozkát használtunk, aminek az anyaga elég erősnek tűnt a célunkhoz.) Miután a kartonból kivágtuk a megfelelő formákat, ragasszuk őket a skatulyákra.

babahaz_butor2

Ezután a fiókok következnek. Itt is hasonló a feladat. Vágjunk ki akkora téglalapokat a kartonból, amivel a gyufásdobozok kihúzható részének elejét le tudjuk fedni. Mi ráadásként készítettünk néhány kisebb téglalapot is, amit még a fiókjaink elejére ragasztottunk, hogy ezáltal még látványosabb végeredményt kaphassunk.

babahaz_butor3

Fogantyúkat fa pálcikákból csináljunk úgy, hogy az íves végeiket levágjuk, majd némi csiszolgatás, finomítgatás után felragasztjuk azokat a fiókokra.

babahaz_butor4

Ha lábakat is szeretnénk a szekrényünknek, akkor hurkapálcikából vágjunk le négy egyforma méretű darabot, majd ragasszuk őket a kis bútor aljára.
Ezzel a szekrény szerkezetével meg is vagyunk. Ha mindent jól csináltunk, akkor az élek szépen fedik egymást, a fiókok kihúzhatóak.

babahaz_butor5

A festés maradt hátra. Mi a képeken is látható, sárgás árnyalat mellett döntöttünk, melyet egy akril festékkel értünk el. Kétszeri festés szépen elfedte a fekete részeket.
Azt ne feledd, hogy papírral dolgozunk, tehát ne áztasd el túlzottan a felületeket a festéssel, mert rongálódhatnak, fodrozódhatnak miatta az élek.

babahaz_butor6

Hogy egy kicsit régimódi hatást is elérjünk, a szekrény és a fiókok éleit finoman csiszoljuk meg, így felszínre kerül a kartonunk eredeti felülete és színe. (Értelemszerűen ezáltal olyan színt fogunk kapni a megcsiszolt részeken, amilyen a kartonunk eredetileg volt. Ha az nem felel meg nekünk, akkor a végleges festés előtt célszerű felvinni egy olyan színű festékréteget, amelyet majd a csiszolás során elő szeretnénk csalogatni.)

babahaz_butor7

 

Végezetül fessük le a fogantyúkat és a lábakat sötétebb színnel. Mi készítettünk egy kis díszt is a szekrényünk tetejére, melyet egy makk kupacsból, illetve némi levendulából hoztunk össze. A végeredmény már csak arra vár, hogy az őt megillető helyre, egy babaházba kerülhessen. 🙂

Babaház bútor készítése

Oszd meg az ismerőseiddel is!