Adventi kalendárium tojástartóból

Szerintem az adventi várakozást még izgalmasabbá és hangulatosabbá teheted gyermeked, egy közeli barátod vagy a párod számára egy saját készítésű adventi kalendáriummal. A boltokban már többféle közül is lehet válogatni, de én nagyon szeretem a saját készítésű ajándékokat. Személyesebb, különlegesebb és személyre szabottabb. 🙂
Tavaly a gyufásdobozokból készített adventi naptárat mutattam be, most pedig egy tojástartókból összeállított ötletet fogok.

adventi kalendárium

A tojástartókból összeállított adventi kalendárium elkészítését a videóban láthatod: 

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Amire szükséged lesz:

– 2 db 18 db-os tojástartó
– fehér és zöld színű akrilfesték
– karácsonyi mintás szalvéta
– decoupage ragasztó/ragasztólakk
– vatta
– szalag/zsinór
– olló, ecset
– gyöngyfüzér
– egyéb dekorációs kis elemek (kis szánkó, mini karácsonyfadíszek stb.)

Elkészítés:

adventi kalendárium

1. Az egyik 18 db-os tojástartó lesz a kalendárium alap. Ennek a tetejéről szedd le a matricát.

adventi kalendárium készítés

2. Ezután a tojástartó elejéről vágd le a kis fülecskét, majd az első sor felét, a lehető legegyenesebb vonalban.

adventi kalendárium készítés

3. A másik tojástartó alsó részéről szintén vágd le a fülecskét, majd másfél sornyi rekesz részt vágj le a lehető legegyenesebben.

adventi kalendárium készítés

4. A másfél sort ragaszd hozzá ragasztópisztollyal a másik – a kalendárium alapját képző – tojástartó alsó részéhez. Így ezzel kijön a 24 db kis rekesz.

adventi kalendárium készítés

5. A ragasztást követően fesd be fehér festékkel az egészet, kivéve a csúcsokat.

Tipp: Én a kis rekeszeket vattával béleltem, így azokat nem festettem le, mert eltakarja a tojástartó színét. De ha te nem szeretnél vattát tenni bele, érdemes kifesteni, hogy szebb és egységesebb kinézete legyen.

6. A csúcsokat pedig fesd le zöld színnel, ezek lesznek a fenyőfák.

adventi kalendárium készítés

7. Ha megszáradt a festék, béleld ki a belsejét vattával. Ez lesz a hóréteg. 🙂

8. A tojástartó tetejének a belső felébe decoupage technikával helyezd fel a karácsonyi mintás szalvétát. Mielőtt ezt megtennéd, bizonyosodj meg róla, hogy festék teljesen megszáradt, és nincs már felázva a karton!

adventi kalendárium készítés

9. Ha megszáradt a decoupage ragasztó, a szalvéta szélét óvatosan pepecseld körbe fehér festékkel. Így a szalvéta élei eltűnnek, és sokkal egységesebb végeredményt kapsz.

adventi kalendárium készítés

10. Ezután a szalagból vagy zsinórból vágj két egyforma, rövidebb darabot. A tojástartó tetejét nyisd fel, hogy derékszögben álljon az aljával. A két darabka szalagot vagy zsinórt ragaszd a tetejéhez és az aljához, hogy a tető megálljon, nyitott állapotban maradjon. Egyfajta kitámasztás ez.

adventi kalendárium készítés

11. A ragasztási pontokat 1-1 masnival könnyedén eltüntetheted.

12. Jöhet a további dekorálás. Én az alsó részére gyöngyfüzért ragasztottam hullámvonalban, majd mindegyik ragasztási ponthoz tettem 1-1 masnit is. A fenyőfák tetejére ugyanebből a gyöngyfüzérből vágtam le gyöngyöket, és azokat ragasztottam rájuk.
Ezeken felül pedig még tovább díszítheted vagy kitalálhatsz teljesen más dekorálási formát.

adventi kalendárium készítés

13. Ha kész a díszítés, már csak az apróságokat kell belerejteni a rekeszekbe. Szalvétából készíthetsz kisebb batyukat vagy csomagolópapírral bevonhatsz gyufásdobozokat is. Ezekbe apró kis meglepetéseket tudsz rejteni, például csoki, ékszer, üzenet, kulcstartó, hűtőmágnes, aprópénz, mini karácsonyfadísz stb.

Ha mindezzel elkészültél, már csak át kell adnod annak, akit szeretnél vele meglepni. A hatás pedig garantált, biztosan nagyon meg fog lepődni, és nagyon fog örülni is a kalendáriumnak. 🙂

adventi kalendárium

A lenti képeken egy másik adventi kalendáriumot láthattok. Ez ugyanúgy tojástartóból készült, a párom kezei által. 🙂

adventi kalendárium

Ez a naptár egy 18 db-os és egy 10 db-os tojástartóból készült.
A 18 db-os tartó teteje és az elején lévő fülecske le lett vágva. A 10 db-os tojástartó teteje szintén le lett vágva, melyre rá lett ragasztva az alja. Majd az egész egy kartonra lett ragasztással felrögzítve. Az oldalai és a belseje vattával vannak körbe- és bevonva, szintén ragasztással rögzítve. A csúcsokból fenyőfák készültek, melyek zöld festést kaptak és tűvel ki lettek kicsit szurkálva.

adventi kalendárium

Dekorálásnak arany színű kis hungarocell golyók, festett fa hópelyhek, mini gyöngyfüzér, apró natúr fa szarvasok és egy Boldog Karácsonyt feliratú ovális fatábla lett felhasználva. A 24 db kis ajándék helye úgy jött ki, hogy az alsó rész közepére kis szarvasok kerültek, így összesen 24 rekesz maradt. Az ajándékok tartói csomagolópapírral bevont gyufásdobozokból készültek.
Plusz extraként egy 10 LED-es fényfüzért is rejt magában a naptár, mely még a kartonra való felragasztás előtt beszerelésre került. A LED-ek a csúcsok belsejébe lettek elhelyezve, az elemes kapcsoló pedig kívülről lett az “emelvény” oldalába csúsztatva. Így könnyen lehet ki-be kapcsolni és az alsó fenyőfák egy pillanat alatt igazi karácsonyfákká változtathatóak. 🙂

adventi kalendárium

Oszd meg az ismerőseiddel is!