Adventi kalendárium – dobozokból felépítve

Az adventi időszaknak nagyon izgalmas része egy adventi kalendárium nyitogatása napról napra. A gyerekek igazán nagy örömüket lelik benne, de biztos vagyok benne, hogy a nagyobbak is szívesen bontogatják egy ilyen naptár kis rekeszeit. 🙂 A korábbiakhoz hasonlóan idén is készítettem adventi kalendáriumot, amit tulajdonképpen össze kell építeni. Olyan, mintha építőkockákból várat építenénk. Összeállítása nem bonyolult, a látvány viszont szemet gyönyörködtető lesz. 🙂

adventi kalendárium készítése

A kalendárium elkészítésének folyamatát a videóban láthatod:

Amire szükségünk lesz:

  • fehér vagy színes kartonlapok
  • mintás kartonlapok
  • olló, papírragasztó, ceruza
  • díszítő elemek: adventi 1-24 matrica, csillagok, hópelyhek, zsenília pompomok, csengettyű stb.

adventi kalendárium készítése

Elkészítés:

1. A kartonlapokra rajzold rá a doboz sablonját 24-szer és vágd ki őket.

2. Majd hajtsd össze őket, és ragaszd össze úgy, ahogy a képen látod. Az egyik oldala maradjon szabadon, hogy lehessen nyitogatni.

adventi kalendárium készítése

3. A mintás kartonlapokból vágj ki a dobozok elejére, két oldalára és tetejére 1 cm-rel kisebb négyzeteket. A hátuldalokra nem kell, mert az nem fog látszani. Kivéve a legtetején lévő dobozkának kell a hátoldalára is kivágni egy 1 cm-rel kisebb négyzetet, mert ez bizony látszani fog. 🙂
Arra az oldalára, ahol van egy kis félkör bevágás, azt a részt a mintás kartonból is vágd ki.

adventi kalendárium készítése

4. Középre igazítva a kivágott mintás karton négyzeteket ragaszd fel a dobozkákra.5. Ha mind a 24-el meg vagy, jöhet az összeépítés. Egy fenyőfa alakzat lesz kialakítva a dobozkákból. Összesen 6 sor lesz. A legalsó sorba 7 doboz kerül, a másodikba 6 doboz, a harmadikba 5 doboz, a negyedikbe 3 doboz, az ötödikbe 2 doboz és a hatodikba 1 doboz. A sorokban lévő dobozokat is össze kell illeszteni. Először alakítsuk ki a formát az első sornak, rakjuk egymás mellé a dobozokat, hogy hogyan is férnek el egymás mellett, hogyan tudnak a legjobban illeszkedni. Majd ha ez meg van, szerintem úgy egyszerűbb összeragasztani őket, ha először 2-2 dobozkát rögzítünk egymáshoz egy beragasztózott papírcsíkkal, majd ezután a 2-2 darabos egységeket rögzítjük össze.

5. Ha meg vannak a sorok összeillesztése, rakd magad elé a legalsó sort, majd a második sort rakd rá az elsőre, igazgasd el tetszés szerint. Ha kész, azokon a pontokon, ahol felfekszik az első sorra, ragasztózd be, és finoman rakd rá az első sorra, és enyhe nyomással ragaszd hozzá. Ezután jöhet a harmadik sor, majd a negyedik és így tovább.

6. Ha sikerült a sorokat egymásra ragasztani, jöhet a díszítés. A számokat sorrendbe is felrögzítheted vagy össze-vissza is, így még izgalmasabb lesz a keresgélés 🙂 (Ezt a lépést akár a “fa” összeillesztése előtt is megteheted.)
Tetszés szerint díszítsd a kalendáriumot hópelyhekkel, csillagokkal, gyöngyökkel, figurákkal, amivel csak szeretnéd.

7. Ha kész a dekorálás, már csak meg kell töltened apró kis meglepetésekkel és kész. 🙂

Sablon a dobozbhoz:

adventi kalendárium készítése

Oszd meg az ismerőseiddel is!