3+1 őszi terméses ötlet

Egy mutatós őszi dekoráció elkészítéséhez nem is lehetne jobb alapanyagot találni, mint a termések. Tobozok, makkok, gesztenyék falevelek sokasága hever a fűben ilyenkor, ősszel. Minden évben begyűjtök egy keveset belőlük, és felhasználom őket pompás alkotások elkészítéséhez.
De a termések mellett más alapanyagokból is fantasztikus kreációk valósíthatóak meg, így mindkét verzióhoz hoztam néhány egyszerű, de látványos ötletet. 🙂

Az ötletek elkészítését a videóban láthatod:

Iratkozz fel YouTube csatornámra itt: Feliratkozás

Őszi ajtó-, fali dekoráció

Kartonlapból vágj ki egy kört vagy olyan alakzatot, amilyet szeretnél. Én egy 16 cm átmérőjű kört készítettem.
Mivel a kartonom szürke színű volt, így fehér lapból vágtam ki egy ugyanakkora kört, és ráragasztottam a karton alapra.
Kiválasztottam egy őszi mintás szalvétát, majd egy kicsit nagyobb darabot kivágtam belőle, mint a kör, és decoupage technikával ráhelyeztem a kartonalapra. A felesleges, lelógó részeket levágtam.

őszi ajtó dekoráció

Különféle, gyűjtött terméseket – falevél, makk stb. – tetszés szerint elhelyeztem a mintás alapon, és ragasztópisztollyal felragasztottam.
Végül lyukasztóval kilyukasztottam a tetejét a dísznek, fűztem bele egy natúr színű zsinórt, és kötöttem rá egy masnit is.
Így el is készült az őszi ajtó-, fali dekoráció. 🙂

Makk tojásból

Bizony, tojásból is készíthetsz makkot. 🙂
Nekem Húsvétról még maradt hungarocell tojásom, így azzal dolgoztam, de az igazi, kifújt tojás is tökéletes.

A tojásokat befestettem barna és bronz akrilfestékekkel. Ezek tetszőlegesen választhatóak, attól függően, hogy milyen stílust szeretsz. A legegyszerűbb, ha szélesebbik végébe beleszúrsz egy hurkapálcát, így teljesen körbe tudod festeni anélkül, hogy magadat is összekennéd, és még gyorsabb is, mert egyszerre meg van az egész.

makk tojásból

Miután megszáradt, nagyjából az 1/3-ad részét szorosan betekertem, és folyamatosan rögzítettem ragasztópisztollyal, natúr színű zsinórral. Arra ügyeltem, a hurkapálca által keletkezett lyukat ne fedjem be a zsinórral, hanem szabadon maradjon.

A szabadon maradt lyukba beleragasztottam kissé ferdén egy vékonyka ágdarabot, és el is készült a nagyméretű őszi makk. 🙂

Jó tipp, ha lelakkozod a festett részét a makknak, így tartósabb lesz, és ha esetleg leesne az asztalról, nem sérül a festés.

Jófej makkok

Ezek a mosolygós arcocskák igazi makkból készültek.

őszi dekoráció

Azokra a makkokra, melyekről leestek a kupacsok, ragasztópisztollyal visszaragasztottam.
Majd a makkokat különböző színű akrilfestékekkel befestettem.

Miután megszáradtak, fekete tűhegyű filccel mosolygós arcokat rajzoltam nekik. 🙂

Díszes gesztenyék

Az egyszerűség jegyében.
Talán ez a legjobb kifejezés ezekre a csodás gesztenyékre.

gesztenye díszítése

Ezüst, arany és fehér lakkfilcekkel különféle mintákat rajzoltam a gesztenyék hátuljára, melyek száradás után már mehettek is egy tálkába.

Lakkfilc helyett tökéletes az akrilfesték vagy a tempera is. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!