10 ok a kreatívkodás mellett – Hogyan legyek kreatív? 2. rész

Szeretnék neked 10 okot mondani arra, hogy miért is jó kreatívkodni, miért is vágj bele. Ha még csak kacérkodsz az ötlettel, hogy belevágnál valami csodás alkotás készítésébe, vagy már próbálgattad a szárnyaid, de még bizonytalan vagy, hogy tényleg jó-e, érdemes-e alkotni, akkor nézd meg videós bejegyzésemet, mellyel biztosan inspirálni foglak, hogy merj nekilátni. 🙂

hogyan legyek kreatív

10 ok a kreatívkodás mellett:

 

1. Örömmel és elégedettség érzéssel tölt el

Szerintem maga az alkotás készítésének a folyamata is nagy örömmel tölthet el, mikor látod, ahogy fokozatosan épül fel a kreációd. Az pedig, mikor már a kész végeredményt tartod a kezedben, melyre egyenesen rácsodálkozol, hogy ezt Te magad állítottad össze a saját két kezeddel, felbecsülhetetlen érzés.
Ezt természetesen akkor fogod átélni, mikor te magad fogsz készíteni valami szépet, különlegeset.

2. Kiszakít a hétköznapokból

Saját bőrömön tapasztaltam már – és szerintem már te is -, hogy sokszor nagyon egyformának, monotonnak tűnnek a mindennapok. A kreatívkodás ebben lehet nagy segítségedre – ahogy nekem is  -, hogy ebből az egyhangúságból képes akár teljesen kiszakítani, ráadásul egy teljesen más világba is el tud repíteni.

3. Kikapcsolhat, felfrissíthet

Ez szorosan kapcsolódik a előző érvhez, mely mellett ráadásként fejben ki is tudsz kissé kapcsolni, nem gondolni a sok teendőre, nehéz feladatokra, stb., ezáltal fel is frissülhetsz.

4. Felélesztheti gyermeki énedet

Személy szerint én gyerekkoromban nagyon szerettem játszadozni, bogarászni, alkotgatni különféle alapanyagokkal, akár otthoniakból vagy a természetben fellelhetőekből. És így felnőttként, mikor valamilyen alkotást készítek, ezt a gyermeki örömöt és önfeledtséget újra fel tudom idézni, és át tudom élni, hogy milyen jó dolog is kreatívkodni, alkotni.

5. Türelemre tanít

Nekem a kreatívkodás nagyon nagy segítségemre volt abban, hogy ma már egy sokkal türelmesebb ember legyek az élet minden területén. Hisz sok olyan projekt van, melynek elkészítése nem 5 perc (előkészületek, száradási idő stb.), így mindenképpen várni kell, türelmesnek kell lenned a végeredmény elkészüléséig, nincs mese. 🙂

6. Fejlődik a kézügyességed

Ez tulajdonképpen magától értetődő, hiszen ha valamit összeállítasz – ráadásul minél többször -, akkor kézügyességed, finom motorikád fejlődik általa. Ezt az élet más területein is tudod kamatoztatni, ahogy a türelmességet is. 🙂

7. Fejlődik a szépérzéked is

A kézügyességed fejlesztése mellett remekül hat a szépérzékedre is. Segít abban, hogy a különböző színeket, formákat, anyagokat hogyan tudod összehangolni úgy, hogy a végeredmény egy igazán harmonikus és egységes kreáció legyen. A mindennapokban is jól jöhet, ha például szeretnéd átalakítani otthonodat vagy csak a szobádat, hiszen rávezet arra,hogyan tudod azt ízlésesen megtenni. De a divatban is nagy hasznát veheted ennek a képességnek, hogy a különböző ruháidat miként tudod úgy párosítani, hogy a végén egy pompás összeállítást kapj.

8. Megtanít másként gondolkodni, tervezni

Alapvetően akár egy egyszerűbb, akár egy összetettebb alkotásról van szó, mindkét esetben érdemes megtervezned, rész folyamatokra bontanod az elkészítését, hogy tisztán lásd, hogyan is épül majd fel a végeredmény.
Én azt tapasztaltam, hogy ez a fajta tervezős dolog szép lassan átszivárgott a mindennapjaimba. Ha van valami, amit szeretnék megvalósítani, akkor automatikusan elkezdem rész folyamatokra bontani a dolgot, hogy hogyan is tudom a legkönnyebben és a legjobban megoldani.

9. Pozitív hatással lehet a kapcsolataidra

Egyrészről szorosabbra fűzheted a családi és a baráti kötelékeidet a közös, kreatívkodós programokkal. Másrészről pedig újabb kapcsolatokat létesíthetsz hasonló érdeklődésű emberekkel.

10. Versenyezhetsz az okos telefonokkal

Ez elsősorban talán a szülőknek lehet érdekes.
Szerintem egy igazán remek és izgalmas kreatív programmal akár hosszabb időre is el tudod terelni a gyerkőcök, de akár még a felnőttek figyelmét is a folyamatos okos telefon nyomogatásról. Ráadásul még a telefonok is jól járhatnak, mert egy kis időre ők is kikapcsolódhatnak. 🙂

Ezzel a 10 okkal szerettem volna bemutatni számodra, hogy mégis mennyi kincset, értéket és lehetőséget is rejt magában ez a csodás világ. Bízom benne, hogy sikerült felkeltenem érdeklődésedet, és közelebb hoznom hozzád mindezt. 🙂

Oszd meg az ismerőseiddel is!